Odbory i zaměstnavatelé podpořili postup vlády ohledně situace v OKD

Budoucnost černouhelné společnosti OKD dnes řešila tripartita. Vláda získala podporu odborů i zaměstnavatelů. Stát by se podle nich měl v první řadě postarat o zaměstnance, nikoliv o zadluženou firmu. Vlastník OKD, skupina Ad Hoc Group, dala vládě ultimátum na uzavření dohody do dnešní půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Informaci o situaci v OKD požadovaly odbory, podle nichž jde o zcela zásadní záležitost. Zároveň by se podle nich neměla vláda nechat vydírat.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula si myslí, že by insolvence, kterou vyhrožuje vlastník OKD, nemusela znamenat konec firmy, ale zejména její oddlužení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti OKD mluvil s mluvčím skupiny Ad Hoc Group Romanem Paříkem a předsedou odborů Josefem Středulou Petr Dudek

„Jestliže někdo založil svůj podnikatelský záměr na tom, že vládu donutí k tomu, aby zaplatila podnikatelské riziko, tak to považujeme za něco naprosto neakceptovatelného. Daňový poplatník nezpůsobil problémy společnosti NWR či OKD a daňový poplatník by se za tyto věci neměl cítit zodpovědný,“ řekl.

„Kdyby majitelé nezvládli situaci a vyhlásili insolvenci, tak v tom případě je stát připraven, je to tak aspoň v prohlášení pana premiéra a členů vlády, pomoct horníkům a jejich rodinám,“ dodal.

Podle ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD zneužívá Ad Hoc Group toho, že OKD je černouhelnou společností. V jiném případě by se prý se skupinou stát vůbec nebavil.

Mládek také řekl, že otevřené zůstávají všechny varianty, tedy jak insolvence, tak znárodnění. To prosazuje prezident Miloš Zeman, Mládek ho ale vidí jako nejsložitější cestu. Kabinet bude o OKD jednat až v pondělí.

„Hotovost OKD dojde nejpozději do poloviny května, to znamená, že po tomto datu společnost s nejvyšší pravděpodobností nebude schopná hradit svoje závazky a vyplácet mzdy,“ shrnul situaci mluvčí společnosti AdHoc Group Roman Pařík.

Podle něj by bylo nejlepší řešení odkup OKD vládou. Cena by prý byla otázkou vyjednávání.

„Rozumím panu Mládkovi, když hovoří o tom, že kdyby to nebyly doly, tak ta situace je úplně jiná. Řekněme si ale proč. Je to nejsilnější volební region sociální demokracie. Znamenalo by to pro ně určitě výraznou ztrátu před krajskými volbami v tomto roce a před parlamentními v příštím,“ dodal.

Roman Pařík odmítá, že by AdHoc Group vládu vydírala. Naopak se podle něj s ní snaží domluvit.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme