Odbory trvají na zvýšení platů zdravotníků. Ministerstvo by muselo najít přes 7 miliard korun

Zdravotnické a lékařské odbory dál žádají navýšení platů o deset procent. Ani na dnešní schůzce se ale s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem z ČSSD nedohodly. Pro růst platů lékařů a sester o deset procent by znamenalo najít více než sedm miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo zdravotnictví chce nejprve propočítat, zda je vůbec možné najít takové peníze v systému veřejného zdravotního pojištění.

„Domluvili jsme se, že zanalyzujeme možnosti systému zdravotního pojištění, protože probíhají ještě dohodovací řízení. Do poloviny srpna budeme mít výstupy a budeme vědět, kolik zdrojů ze zdravotního pojištění bude na další posílení zdroje pro navýšení platů," řekl ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbory trvají na zvýšení platů zdravotníků. Debatovali předseda AČMN Eduard Sohlich a předseda LOK-SČL Martin Engel

Pokud ministerstvo navýšení platů o 10 procent nepodpoří, jsou prý odbory připravené jednat s šéfy vládní koalice.

„Vládní koalice rozhodla o tom, že se zvýší platby za státní pojištěnce o 1,8 miliardy, což by představovalo možnost zvýšení tarifů o tři procenta,“ upozornila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Předseda lékařských odborů Martin Engel upozornil, že jedině růst platů zastaví odchody lékařů a sester z českého zdravotnictví.

„V žádném jiném odvětví lidské činnosti u nás není takový exodus zaměstnanců jako ve zdravotnictví. Nejprve to byli lékaři, kterých odchází zhruba kolem 500 ročně, do toho je ještě nová legislativa, která omezila množství přesčasové práce z šestnácti hodin týdně na osm,“ dodal Engel s tím, že situace je opravdu nesmírně vážná.

Nespokojenost zdravotníků je ale podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha důsledkem špatného financování zdravotnictví.

„Stát nařídí zvýšit mzdy, ale už neřeší úhrady za péči. Už dvakrát jsme byli v situaci, jednou za ministra Hegera a jednou letos za pana ministra Němečka, že se navyšovaly mzdy zdravotníků, ale nemocnice na to nedostaly finanční prostředky,“ vysvětluje Sohlich.

Odboráři a zástupci ministerstva se znovu chtějí sejít 19. srpna.

Anna Jadrná, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme