Odkud pochází maso, zjistí zákazníci nově přímo z obalu. Nařizuje to EU

Výrobci masa musí ode dneška uvádět na obalech zemi původu. Z takzvaného rodného listu se zákazníci dozvědí, kde se zvíře narodilo a kde ho porazili. Dosud se opatření týkalo jen hovězího masa, nově platí i pro vepřové, drůbeží nebo skopové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Správnost údajů budou kontrolovat pracovníci veterinární správy a potravinářské inspekce. Tomu, kdo nařízení Evropské unie poruší, hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Novinka podle náměstka ministra zemědělství Jindřicha Šnejdrly z ČSSD zlepší informovanost nakupujících a ulehčí jim výběr.

„Zákazník přijde do obchodu, tam dostane informaci, z jakého chovu a země maso – čerstvé, či zmražené – pochází. Jestli je z Evropské unie, z České republiky, nebo jestli je ze třetích zemí,“ přibližuje.

Výkonný ředitel svazu zpracovatelů masa Jan Katin očekává, že opatření může změnit chování zákazníků zejména při nákupu drůbežího masa. To se do České republiky hojně dováží.

„Tam se uvidí, jestli je český zákazník ochoten připlatit si za české maso, když ho bude nedostatek, a tím pádem stoupne jeho cena, nebo jestli bude dál ochotně nakupovat maso třeba z Polska nebo některých států mimo Evropskou unii,“ dodává.

Zuzana Švejdová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme