Odměny soudních znalců se zatím měnit nebudou, rozhodl Ústavní soud

Odměny soudních znalců za posudky vyžádané policií, soudem nebo úřady se měnit nebudou. Ústavní soud dnes zamítl návrh šestnácti senátorů na zrušení části vyhlášky, která stanovuje hodinové sazby za jejich práci. Pohybují se od sta do 350 korun za hodinu a nezměnily se už více než dvanáct let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Znalci tvrdili, že vyhláška porušuje jejich právo podnikat.

Podle soudce Vojtěcha Šimíčka ale podnikání znalců v soukromoprávní oblasti omezeno není, limity se týkají jen části jejich činnosti.

„V tomto druhém případě znalci podávají znalecké posudky na vyžádání orgánů veřejné moci. Pouze v tomto segmentu je výše sazby odměny znalce regulována a je důležité si uvědomit, že tato část činnosti znalce je vykonávána ve veřejném zájmu, a nelze ji proto zaměňovat za ryzí podnikatelskou činnost,“ vysvětlil.

Ministerstvo spravedlnosti teď připravuje novou právní úpravu činnosti znalců, která by měla změnit i výši jejich odměn.

Vlasta Gajdošíková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme