Odmítáme válku o uchvácení policie, řekl Sobotka. Situaci přirovnal ke Kubiceho zprávě

Bezpečnostní rada státu bude jednat v červenci, potvrdil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Odmítl žádosti hnutí ANO a lidovců o její dřívější svolání kvůli situaci v policii. Sobotka v prohlášení zveřejněném na webu vlády napsal, že odmítá pokračování politizace policie a snahy hnutí ANO zatahovat radu do živého policejního vyšetřování. Situaci přirovnal k takzvané Kubiceho zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Bezpečnostní rada státu podle něj není od toho, aby jakkoli nahrazovala policejní šetření.

„Zákon nepřipouští jinou možnost, než aby podezření ze spáchání trestného činu předepsaným způsobem prověřily orgány činné v trestním řízení. Ty také jako jediné mohou zkoumat a vyhodnocovat informace a důkazy, a nakonec ve věci relevantním způsobem rozhodnout,“ uvedl.

Bezpečnostní výbor se kvůli policii sejde ve čtvrtek. Zúčastnit se ho má Šlachta i Ištvan

Číst článek

ANO a KDU-ČSL včera požádaly, aby se rada svolala co nejdřív, a to kvůli situaci kolem policie. Andrej Babiš, předseda hnutí ANO a vicepremiér, k tomu Sobotku dnes vyzval i dopisem.

„Situace kolem PČR (Policie České republiky) a ÚOOZ je hrozba. I pro důvěru občanů," zdůvodnil Babiš včera žádost na twitteru.

Bezpečnostní rada státu byla původně plánovaná na středu, tedy na zítřek, premiér ji ale včera odložil na 20. července. V prohlášení napsal, že radu nelze svolávat účelově.

„Jednoznačně odmítám, aby věci, které spadají do kompetence policie, státních zástupců, se řešily prostřednictvím Bezpečnostní rady státu. To je ten důvod, proč nechci, abychom živé kauzy, živé spisy, konkrétní probíhající policejní vyšetřování řešili na radě,“ řekl Českému rozhlasu.

Sobotka: Chování ANO je podobné ODS v roce 2006

Chování hnutí ANO je podle Sobotky podobné ODS v roce 2006. Celá situace mu pak připomíná dění okolo takzvané Kubiceho zprávy.

„Tlak směřuje dokonce od stejného policejního útvaru, který se angažoval v politickém boji již před deseti lety, kdy došlo k účelovému úniku směsi dezinformací, jež zásadně narušily průběh tehdejších voleb a soutěž politických stran,“ uvedl také Sobotka v prohlášení.

Doplnil, že ČSSD zásadně odmítá válku o politické uchvácení policie. Připomněl, že reorganizace policejních složek a útvarů je plně v kompetenci ministra vnitra a policejního prezidenta. Právě od něj očekává, že bude vládu do konce června informovat o průběhu.

Hnutí ANO a lidovci včera žádostí o svolání Bezpečnostní rady státu reagovali na tvrzení odcházejícího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty a šéfa ostravské expozitury Jiřího Komárka.

Ti chtějí předstoupit před sněmovní bezpečnostní výbor s důkazy o údajném napojení špiček policie na kriminální prostředí.

Policejní prezident Tomáš Tuhý dnes oznámil, že na Jiřího Komárka podal trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Komárek v pondělí řekl, že je Tuhý podezřelý z „brutálního“ úniku informací v případu, kde jde o stamiliony. Podle policejního prezidenta jde o účelový nátlak a viní ho z pomluvy a dalších trestných činů.

Sněmovní výbor pro bezpečnost dnes svolal místopředseda Bronislav Schwarz z hnutí ANO, podle předsedy výboru Romana Váni z ČSSD za jeho zády. Sejít se má ve čtvrtek. Kromě Komárka a Šlachty by na něm měl promluvit i státní zástupce Ivo Ištvan.

Opoziční TOP 09 chce kvůli současné napjaté situaci uvnitř policie a sporům kolem ní zřídit vyšetřovací komisi, aby se vysvětlily kroky některých státních zástupců a policejních důstojníků, které považuje za nestandardní, řekl předseda strany Miroslav Kalousek.

Na večerním jednání poslaneckého klubu ČSSD se na požadavku zřídit vyšetřovací komisi shodla i sociální demokracie.

Účast na Bezpečnostní radě státu nevyloučil ani prezident Miloš Zeman. Spory ve vládě způsobila plánované reorganizace policie

Takzvaná Kubiceho zpráva vyvolala na české politické scéně rozruch v roce 2006. Tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice předložil poslancům informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Bylo to několik dnů před volbami do Poslanecké sněmovny a část utajovaného dokumentu unikla do médií.

Sociální demokracie v tom viděla ovlivnění voleb a Kubiceho zažalovala. Žalobu ale nakonec stáhla.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme