Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, policie je zastavila

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, kde se podle původních plánů měli sejít. Policie ale akci zrušila a na místo je nepustila. Organizátoři protest přesunuli do parku Maxe van der Stoela, odkud část aktivistů k Hradu vyrazila. Demonstranti, kteří nesouhlasí s porušováním lidských práv v Číně, už dnes uspořádali akci i na pražské Kampě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Hradčanské náměstí policie demonstranty nepustila

Na Hradčanské náměstí policie demonstranty nepustila | Foto: Filip Harzer

Policisté odhadovali počet lidí v parku Maxe van der Stoela až na 350. Kvůli protestu proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga se sešli okolo páté hodiny a po vystoupení kapely měli dostat prostor organizátoři a řečníci. Část z nich se ale vydala na Hradčanské náměstí. Právě tam se měla akce původně odehrát.

Policie ale dav na místo nepustila. Protestující se proto zastavili v Loretánské ulici a skandováním se dožadovali, aby mohli jít dál.

„Ačkoli máme řádně povolené shromáždění a pokojné shromáždění - nechtěli jsme žádný konflikt - tak se ukázalo, že nás vlastně policie vytlačí z Hradčanského náměstí a jsme až v parku, který se jmenuje Maxe van der Stoela," řekl Českému rozhlasu předseda Liberálně ekologické strany a spoluorganizátor demonstrace Martin Bursík.

Organizátoři museli místo akce několikrát změnit. Povolení ke shromáždění jim vydal pražský magistrát. Policisté ale náměstí uzavřeli kvůli večernímu programu čínského prezidenta na Pražském hradě.

Podle účastníka shromáždění a europoslance za TOP 09 Jaromíra Štětiny antikonfliktní tým demonstrantům řekl, že o uzavření náměstí rozhodla Kancelář prezidenta republiky.

„Já se domnívám, že je to neuvěřitelná zvůle a porušení ústavy, protože zákaz vstupu na povolenou demonstraci nevydala policie, ani ministr vnitra, ale kancelář Pražského hradu, prezidenta Zemana,“ prohlásil.

„Nejde o žádný zákaz. Kolem Pražského hradu byl vytvořen bezpečnostní perimetr, který byl samozřejmě plánován již před příjezdem prezidenta Čínské lidové republiky,“ řekl Jiří Ovčáček, mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana.

Pražská policie vyjádření k uzavření náměstí připravuje.

Od Pohořelce zamířily desítky lidí k Hradčanskému náměstí | Foto: Filip Harzer

Mezi demonstrujícími byl i Ivan Havel, bratr bývalého prezidenta Václava Havla, hudebník Michael Kocáb, poslanec a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo europoslanec za TOP 09 Jaroslav Štětina.

Organizátoři akce považují uzavření náměstí za nesmyslné, protože čínská delegace na Hradě už není.

Odpůrci čínského prezidenta Si Ťin-pchinga se odpoledne sešli i na pražské Kampě. Asi 500 českých aktivistů na nahlášené demonstraci vyjadřovalo nesouhlas s porušováním lidských práv v asijské zemi. Na místo ale dorazily i desítky lidí s čínskými vlajkami a transparenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odpůrce a zastánce čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na pražské Kampě oddělovala policejní auta. Na akci natáčel Jan Charvát

Skupiny zastánců a odpůrců čínského prezidenta oddělovaly desítky policistů i antikonfliktní tým. Slovní potyčky mezi demonstranty na obou stranách podle reportéra Českého rozhlasu Jana Charváta probíhaly v češtině.

Nad Kampou kroužil policejní vrtulník. Ten aktivisty protestující proti sbližování České republiky s Čínou doprovázel i během pochodu na Pražský hrad, kam se většina z nich vydala.

Protest se odehrával na dohled od Lichtenštejnského paláce, kde čínský prezident Si Ťin-pching jedná s českými politiky.

Jako s prvním se sešel s předsedou Senátu Milanem Štěchem z ČSSD. Podle Štecha protesty v pražských ulicích nejsou vhodné. Čínský prezident je ale údajně nekomentoval.

V Praze jsou kvůli jeho návštěvě rozsáhlé uzavírky. Platí právě i pro část Kampy.

Čína podle prezidenta Zemana investuje letos v Česku 95 miliard korun

Číst článek

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek už dnes na Pražském hradě podepsali smlouvu o strategické spolupráci mezi oběma zeměmi.

Zastánci Si Ťin-pchinga nesli velké čínské vlajky | Foto: Filip Jandourek

Čína a Česká republika jsou strategickými partnery, dohodu podepsali na Hradě prezidenti

Číst článek

Český rozhlas, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme