ODS chce ve sněmovně řešit návrat Čechů z Libanonu. ČSSD nesouhlasí

Opoziční ODS požádá v úterý sněmovnu, aby neveřejně projednala okolnosti propuštění pětice Čechů v Libanonu. Podle předsedy ODS Petra Fialy by měl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětlit nejasnou situaci kolem návratu Čechů a propuštění osob podezřelých z terorismu z české vazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Fiala, ODS

Petr Fiala, ODS | Foto: Filip Jandourek

Podle šéfa občanských demokratů situace ohrožuje důvěryhodnost České republiky.

„Je to vážná situace, každý ze zodpovědných ministrů říká něco jiného - vyměnili jsme, nevyměnili jsme. Premiér Sobotka v této věci mlží, objevují se informace o nekoordinaci tajných služeb, máme tady problém jakési diplomatické roztržky se Spojenými státy,“ říká Petr Fiala a dodává:

„To jsou všechno věci, které ohrožují důvěryhodnost České republiky a naši budoucí bezpečnost, a je potřeba, aby to premiér vysvětlil.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Opozice chce ve sněmovně řešit návrat Čechů z Libanonu. K tématu se vyjádřili poslanci Petr Gazdík (STAN) a Roman Váňa (ČSSD)

Na požadavku se s ODS shodují také TOP 09, Úsvit - Národní koalice, někteří komunisté i Starostové a nezávislí. Předseda STAN Petr Gazdík by se chtěl od vlády dozvědět, jak jsou v Česku koordinovány tajné služby.

„Je zcela evidentní z toho, co víme, že tajné služby nejsou dobře koordinovány, a těch pět Čechů, kteří skončili v Libanonu, tam skončilo kvůli chybám v koordinaci tajných služeb. Vláda prostě nezvládá organizovat služby, což je kritická zpráva pro bezpečnost občanů naší země,“ podotkl Gazdík.

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa z ČSSD ale namítá, že by projednávání takové záležitosti, byť v neveřejném režimu, bylo ve sněmovně nevhodné.

„Parlamentní komise pro kontrolu práce Vojenského zpravodajství tu věc projednávala a informace dostala. Stejně tak vedení výborů pro obranu a pro bezpečnost měla jednání s Úřadem pro zahraniční styky a informace a také určité informace dostali již poslanci k dispozici. Takže je možné takto ty informace přenést i na další poslance v rámci poslaneckých klubů,“ uvádí Váňa.

Unesení Češi jsou po návratu z Libanonu v péči lékařů, policie je chce vyslechnout

Číst článek

Podle dohadů se pětice Čechů vrátila z Libanonu výměnou za to, že Česká republika nevyhověla žádosti Spojených států amerických o vydání Alího Fajáda a Chálida Marabího. Spojené státy postup Česka zkritizovaly.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme