ODS spáchá velkými koalicemi sebevraždu, tvrdí politolog

Pražská ODS dnes večer rozhoduje, zda kývne na nabídku TOP 09 a právě s touto stranou utvoří koalici na radnici hlavního města. Podle dostupných zpráv ale podporují dvě třetiny zastupitelů za ODS v Praze spolupráci s ČSSD. „Řada signálů nasvědčuje tomu, že ODS chce spáchat sebevraždu v přímém přenosu,“ řekl k tomu politolog Stanislav Balík.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bohuslav Svoboda (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Regionální rada a klub zastupitelů ODS zasedly k jednání v sedm večer. Bohuslav Svoboda, volební lídr občanských demokratů, by měl představit pět lidí, které strana do vedení města navrhuje. A hlasovat se bude také o tom, co může ODS nabídnout v rámci koaličních vyjednávání sociální demokracii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Petr Kořínek a politolog Stanislav Balík z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity v pořadu Stalo se dnes.

Podle Balíka ale ve chvíli, kdy má ODS tak silnou pravicovou konkurenci v podobě TOP 09, tak jí těmito kroky akorát nahání voliče. „Protože voliči budou zklamáni, neboť tito voliči ve velké většině nevolili ODS kvůli tomu, aby vytvořila na velkých radnicích velké koalice se sociálními demokraty,“ poznamenal Balík.

A pokud by navíc voliči na tento fakt zapomněli do následujících voleb, tak by jim to podle Balíka připomněla právě velmi silná pravicová opozice. „TOP 09 bude celé čtyři roky na radnicích přítomna a bude určitě voličům předkládat svůj alternativní pravicový pohled na správu měst a obcí,“ řekl politolog.

‚Volební hlas o ničem nerozhoduje‘

Voliči jsou podle něj vystaveni situaci, kdy jejich hlas nerozhoduje téměř o ničem. „Rozhoduje o tom, jestli budou mít sociální demokraté primátora a občanští demokraté prvního náměstka nebo naopak, tak to podkopává důvěru občanů v samotnou demokracii,“ zdůraznil Balík.

O koalici mezi ODS a ČSSD se vyjednává například i v Brně. Vyjednavač sociálních demokratů Jeroným Tejc dnes řekl, že šance na velkou koalici je v Brně velká. „Brno je na tom podobně jako Praha. Možná jenom s tím rozdílem, že Praha si už velkou koalici vyzkoušela v letech 1998 až 2002. Dalším rozdílem je i to, že v Brně TOP 09 není tak výrazná,“ podotkl Balík.

Volební lídr ODS Robert Kozian prý bojoval za spolupráci s TOP 09 a lidovci, protože pak by ODS mohla nárokovat funkci primátora města Brna. Ovšem koaliční strany by v zastupitelstvu neměly takovou převahu. „Kvůli voličům by byla výrazem většího respektu jakákoli ideově soudržná koalice, rozhodně to ale není koalice ODS a ČSSD,“ poznamenal politolog.

Už teď je jisté, že velká koalice ČSSD a ODS ovládne ostravskou radnici. Obě strany se dohodly na poměru sil v radě města. Většinu sedmi křesel bude mít vítězná sociální demokracie, čtyři místa pak budou patřit koaliční ODS.

Petr Kořínek, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme