Odstartovala cyklistická roadshow 'Jedeme pro Světlušku'

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška a Radiožurnál připravily na léto cyklistickou roadshow "Jedeme pro Světlušku". Nevidomí s doprovodem, reportéři i VIP osobnosti projedou na trojkole o prázdninách celou republiku. Chtějí tak podpořit nevidomé cyklisty a upozornit, že i oni dokážou vnímat krajinu bez ohledu na svůj hendikep. Připojit se může každý a to vždy ve středu a sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akce se Světluškou a Radiožurnálem na trojkole napříč celou republikou

Akce se Světluškou a Radiožurnálem na trojkole napříč celou republikou | Foto: Filip Jandourek

Nevidomý cyklista, jeho doprovod a hostující VIP cyklista nasednou na speciální tandemové trojkolo a společně s redaktorem Českého rozhlasu se vydají vstříc prázdninovému dobrodružství. V průběhu července a srpna ujede posádka v 50 etapách přes 1000 km a navštíví deset krajů České republiky.

Tým tvořený nevidomou Olgou, redaktorem Českého rozhlasu Františkem Kunou a pilotem Petrem, který na trojkole už dojel i do Oděsy, vyrazil dnes ve tři hodiny odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná letní cyklistická akce na podporu nevidomých "Jedeme pro Světlušku", podrobnosti přiblížila Linda Vaňková z Nadačního fondu Světluška

„Cílem cyklistické roadshow je ukázat, že i nevidomí mohou sportovat. Potřebují jen drobnou pomoc - tandemové kolo a také pilota. Cílem je také ukázat, že lidé mohou pomoci nejen tím, že pošlou peníze, ale hlavně, že se připojí k pelotonu,“ říká Linda Vaňková z Nadačního fondu Světluška.

Podle Františka Kuny by jízdou rádi ukázali i to, že na dovolenou není nutné jezdit do zahraničí. Akce začala dnes v areálu Hamr v Praze-Braníku. Odstartovala v 15 hodin, doprovodný program byl ale naplánovaný už o hodinu dříve.

„Návštěvníci si také mohou prohlédnout unikátní světluščí trojkolo a před druhou hodinou se na něj budou moci třeba i posadit. Měří přes 3,5 metru. Bavit je budou bubeníci Tokhi & the Groove Army, kteří také rozbubnují start, budou tam vystupovat i nevidomé zpěvačky a další,“ popsala Vaňková.

Akce se Světluškou a Radiožurnálem na trojkole napříč celou republikou | Foto: Filip Jandourek

„Samozřejmě budeme rádi, když si lidé přivezou kolo a rozjedou se ve tři hodiny spolu s trojkolem na první etapu,“ vyzvala.

První etapa začíná v Braníku, pokračuje do Štěchovic, odtamtud zamíří do Staré a Nové Živohoště, odkud je od 3. července naplánován okružní výlet.

„A 5. července pojedeme na přání. To znamená, že všichni mohou psát na webové stránky jedemeprosvetlusku.cz nápady, která zajímavá místa by posádka trojkola mohla navštívit,“ dodává Linda Vaňková z Nadačního fondu Světluška.

Na stejných stránkách je také možné si prohlédnout plán celé trasy cyklojízdy. Projede Středočeským krajem, Vysočinou, zamíří na severní i jižní Moravu, podél Labe, navštíví Český ráj i jižní Čechy, nemine Pardubicko a 29. srpna dorazí do poslední štace – Plzně.

Příspěvky o putování budou redaktoři Českého rozhlasu připravovat pro vysílání Radiožurnálu i regionálních stanic.

Akce se Světluškou a Radiožurnálem na trojkole napříč celou republikou | Foto: Filip Jandourek

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme