Odvolaný soudce Čonka chce funkci zpět. Přišel o ni kvůli manipulaci se spisy

Soudce obvodního soudu pro Prahu 6 Roman Čonka byl před dvěma týdny zbaven taláru. Do své funkce se chce vrátit - podá ústavní stížnost nebo návrh na obnovu řízení. Čonka podle verdiktu manipuloval se spisy a protahoval trestní řízení v 78 případech. Minulý týden na to upozornila MF Dnes. Případem se však reportéři ČRo zabývají už od konce minulého roku. Přišli na konkrétní pochybení, kvůli kterým mimo jiné Nejvyšší soud zbavil Čonku funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

S příběhem soudce Romana Čonky se reportéři Českého rozhlasu setkali poprvé před Vánocemi. Tehdy požádal o schůzku jistý Marek Ciosk s tím, že má soudní spisy z Obvodního soudu pro Prahu 6.

Na první schůzce pak přiznal, že má už dlouho potíže se zákonem. Jeho poslední lapálie ale začala o několik týdnů dříve.

Tehdy se seznámil s mladým soudcem Romanem Čonkou. Mezi muži to zajiskřilo, a tak se osudného dne spolu vydali na zabijačku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Janek Kroupa pátral po okolnostech, kvůli kterým skončil soudce Roman Čonka. Například přišel o spis týkající se armádních zakázek

Jeli autem, ve kterém byly mimo jiné i soudní spisy. Popili, zejména soudce, který se pak měl pokusit štíhlého spolujezdce svést.

„Potom, co na mě sáhl, nechtěl dát ruku pryč, tak jsem ho praštil. Zastavil jsem, oběhl jsem auto a vytáhl jsem ho,“ popisuje Ciosk.

Soudce to nepopřel, jen tvrdí, že si na nic nepamatuje, protože byl úplně opilý. Ciosk vyhodil Čonku ven z jeho vlastního auta a odjel s ním do Prahy. V autě byl nejen spis o armádních zakázkách, ale i několik dalších. Soudce pak zavolal na policii a nahlásil krádež.

„Já jsem se probral v lese, mobil nešel, teď jsem vůbec nevěděl, kde jsem. Opilej, nikdo mi nezastavil. Já jsem si myslel, že jsem někomu nalítnul,“ říká Roman Čonka.

Část spisu dal Ciosk na Facebook

Když Cioska policisté pustili z vazby, stránky ofotil a vystavil prý dokumenty na Facebooku.

„První čtyři stránky jsem vyfotil, dal na Facebook a dal zveřejnit všem, jestli to někomu nechybí. Se smajlíkem,“ vysvětluje Ciosk.

Jelikož spis nebyl na žádném bezpečném místě, mohl si v něm listovat prakticky kdokoliv. Spis se týkal údajně zmanipulovaných zakázek na ministerstvu obrany.

„Pročetl jsem si to. Byl to nákup armádního vybavení, stanů a prvků pro vybavení tábořišť,“ upřesňuje Marek Ciosk.

Rozsudek k tomuto případu vynesl Čonka už v létě, ale nestihl od té doby napsat jeho písemné vyhotovení. Když se pak rozpomněl, že mu tento spis chybí, domluvil si s Cioskem schůzku.

Sešli se dva dny před Vánocemi na náměstí I. P. Pavlova v jednom žlutém fastfoodu. Ciosk právě vyšel z policejního zadržení, kam ho poslal soudce svým oznámením. Na schůzce mu Čonka vysvětloval, že ho má rád, s trestním stíháním mu prý pomůže. Oslovuje ho něžně „Trpiteli“.

„Čau trpiteli, ty můj trpiteli? Co se s tebou stalo?“
„Co se se mnou stalo? Strávil jsem 48 hodin ve vazbě, bez kontaktu s rodinou a dostával jsem housku a deset deka gothaje.“
„Víš, jak já jsem trpěl s tebou?“

Jak je ale možné, že spisy měl Ciosk, a ne policie? Kriminalisté Cioska zadrželi u něj v kanceláři v holešovickém přístavu, co se ale dělo se spisy, které byly v autě, se neví.

Jisté je, že v policejním protokolu o zadržení Cioska není ani zmínka o tom, že soudce dokumenty ztratil. Za což je Čonka, jak vyplývá z nahrávky, policii velmi vděčný.

„Já jim musím něco poslat, jak jsi přesně říkal, nebo je někam pozvat. Oni mně nenapsali, že v tom autě byly spisy, protože bych z toho měl průšvih.“

Policie ohledně spisů mlčí

Pardubickým policistům, kteří případ vyšetřovali, se do vysvětlování moc nechce. Přes mluvčí Evu Maturovou vzkázali, že nebudou sdělovat, co bylo součástí spisu.

„Mohu Vám sdělit pouze to, že vozidlo mělo být zajištěno, tudíž i ohledáno pražskými kolegy. V Pardubicích byl nejmenovaný účastník pouze vyslechnut a vše bylo řešeno v Praze,“ uvedla.

„Okolnostmi celé věci a postupem policejního orgánu se již zabývají pracovníci skupiny vnitřní kontroly ředitelství v Praze, Římská 1,“ dodala mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

Vysvětlit si to neumí ani předseda soudu Prahy 6 Martin Slováček.

„Musíte se zeptat pana vyšetřovatele, proč to tam neuvedli výslovně, jestli na přání pana magistra Čonky nebo to nepovažovali za důležité…No nevím,“ konstatoval.

Nakonec se spis vrátil do rukou soudce Čonky, který zase běžel zpět na policii, kde prohlásil, že mu Ciosk nic neudělal a že se jedná o osobu blízkou. Policie pak případ uzavřela.

Čonka sice přestal být formálně soudcem, některé spisy ale na soud ještě nevrátil. Co tedy s případy bude, v tuto chvíli nikdo přesně neví.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme