Okradl stát o miliardy, řekl o Bakalovi žalobce, který propustil kmotra Nováka. Hrozí mu postih

Již jednou ho letos soud kárně potrestal kvůli podmínečnému propuštění kmotra Alexandra Nováka z vězení, šéfovi chomutovských žalobců Ladislavu Kosánovi však hrozí další postih. V květnu si totiž v rozhovoru v rámci přirovnání vypůjčil jméno Zdeňka Bakaly, o němž řekl, že "okradl stát o miliardy". Známý miliardář přitom z ničeho takového nebyl ani obviněn. Kosánův nadřízený, šéf ústeckého krajského státního zastupitelství Jan Jakovec, nyní věc prošetřuje a zvažuje, že Kosána potrestá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Kosán

Ladislav Kosán | Foto: Reprofoto ČT

Chomutovský okresní státní zástupce výrok pronesl v rozhovoru se serverem Lidovky.cz, když komentoval svůj možný konec ve funkci kvůli kárnému potrestání za propuštění Nováka. Jeho odchod žádal nadřízený Jakovec . "Moje údajné pochybení, moje pasivita u jednoho zasedání je řešena, jako kdybych byl nějaký Bakala, který okradl stát o miliardy," řekl tehdy.

Přestřelil?
Právě tímto výrokem podle Jakovce přestřelil. Krajské zastupitelství teď zkoumá, jestli neporušil povinnosti státního zástupce vymezené zákonem o státním zastupitelství. Vyplývá to z interního e-mailu, který má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici.

Kárný senát snížil žalobci plat kvůli postupu v kauze exsenátora Nováka

Číst článek

Zákon mimo jiné říká, že státní zástupce "nesmí ohrozit vážnost funkce státního zástupce nebo vážnost státního zastupitelství anebo ohrozit důvěru v nestranný a odborný výkon působnosti státního zastupitelství nebo státního zástupce".

Prověřování potvrdil i sám Kosán. "Nevím o tom, že by mě někdo chtěl kárně stíhat. Pan nadřízený pouze ověřil, že ten výrok zazněl tak, jak zazněl," uvedl. Přesnou citaci si však podle svého tvrzení nepamatuje, protože nemá žádný zvukový záznam.

V médiích to řekl Zeman
Připouští však, že slova na adresu Bakaly pronesl. "Použil jsem odkaz na něj z médií, která byla plná toho, jak ho pan prezident Zeman označuje za největšího zloděje v tomto státě," vysvětlil Kosán.

Prezident Miloš Zeman zaútočil na miliardáře v únoru 2016 během návštěvy Libereckého kraje. „Pan Bakala je zloděj a podvodník. Stát by mu neměl dát ani korunu, ale spíše by měl peníze vymáhat po panu Bakalovi,“ řekl v Tanvaldu. Tehdy komentoval situaci v uhelné společnoti OKD, kterou Bakala opustil. Firma v insolvenci požádala stát, aby ji finančně pomohl kvůli útlumu ztrátové těžby uhlí.

Sám Jakovec nechtěl svůj postup komentovat, podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu je však výrok o Bakalovi pouze jednou z věcí, proč zvažuje potrestání či podání kárné žaloby na Kosána. Již na konci dubna po prvním kárném potrestání kvůli propuštění Nováka ho ostatně vyzval, ať ve vedoucí pozici skončí.

Šéf chomutovských žalobců nicméně odmítl. Místo toho podle Jakovce nabídl, že k 1. listopadu podá rezignaci a na konci roku 2016 odejde z pozice okresního státního zástupce. Jakovec se proto rozhodl, že vyčká. Kosán však nyní naznačuje, že jeho konec není zdaleka jistý.

"My jsme žádnou ústní dohodu mezi čtyřma očima neuzavřeli. Každý jsme předložili svoji představu na řešení situace. To je všechno," říká. Nejvyšší správní soud strhl Kosánovi letos v březnu na devět měsíců 10 procent z platu. Žalobce se totiž nepostavil proti podmínečnému propuštění bývalého senátora za ODS a někdejšího starosty Chomutova Alexandra Nováka. Kosán podle něj postupoval liknavě a pasivně.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme