Olomoucký žalobce Ištvan odmítá, že by vyvíjel tlak na policejního prezidenta a jeho náměstka

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odmítá obavy ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), že by v souvislosti s připravovanou reorganizací policie tlačil na policejního prezidenta a jeho náměstka. Ištvan oběma generálům volal, že by je policie a žalobci chtěli kvůli reformě vyslechnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan | Foto: Česká televize

V kauzách, které vyšetřují, se totiž už dříve objevila informace, že právě reforma policie by mohla vést k odstranění Roberta Šlachty z čela protimafiánského útvaru.

Podle Ištvana je tak běžné zavolat přímo šéfům policie a domluvit termín na podání vysvětlení a v minulosti se to také už stalo.

„Stejným způsobem bylo postupováno v minulosti, kdy pan policejní prezident byl vytěžován ve věci úniku informací. A stejně jako v tomto případě s ním bylo s ohledem na jeho pracovní vytížení domluveno místo, termín a čas podání vysvětlení. Hrozně si to tehdy pochvaloval, že to výborné a úžasné,“ dodal Ištvan.

Tuhého jsme už jednou kvůli únikům vytěžovali, říká žalobce Ištvan

Číst článek

Podle ministra vnitra Milana Chovance se však špičky policie obávají, že se jedná o nátlak ze strany žalobce, a proto sepsali o telefonátu záznam. „Pokud by mělo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ napsal ministr vnitra.

Právě on musí spuštění reorganizace schválit. Chovanec svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, jež má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. Podle informací Českého rozhlasu to analýza prokázala. Dokument vznikl ještě před rezignací Roberta Šlachty.

Reorganizaci policie prošetřují olomoučtí žalobci, Chovanec se obává účelovosti

Číst článek

Analýzu na sociálních sítích kritizoval předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš. „Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak, jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy,“ uvedl Babiš na twitteru.

Chystané změny v policii vyhrotily vztahy i ve vládní koalici poté, co Šlachta oznámil odchod do civilu. Hnutí ANO vyhrožuje odchodem z vlády. Jeho šéf Andrej Babiš řekl, že ministr vnitra z ČSSD Milan Chovanec destabilizoval policii. Chovanec zase uvedl, že Babiš napadá nezávislost policie.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme