Ombudsmanka kritizuje podmínky v uprchlickém zařízení v Bělé-Jezové

Podmínky běženců v zařízení v Bělé-Jezové jsou podle ombudsmanky Anny Šabatové velmi špatné. Šabatová to zjistila při osobní kontrole tábora. Poukázala třeba na to, že jsou tam lidé ponižovaní, že je střeží ozbrojenci v kuklách, nebo že jim chybí teplé oblečení. Ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný část kritizované praxe přiznal, v něčem se však podle něj výhrady opírají o zkreslené informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsmanka Anna Šabatová

Ombudsmanka Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Osobně jsme viděli, jak při výdeji jídla bylo deset policistů v kuklách. To je něco, co považujeme za naprosto nepřijatelné. Je to zařízení detenční ve smyslu zákona. Oni jsou tam zajištěni. Ale to se má vztahovat k vnější ostraze. Není žádný důvod, proč by tito lidé měli být uvnitř zařízení,“ kritizovala například ombudsmanka.

Ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný nasazení policistů přiznává, podle něj se však nejedná o standard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kritiku ombudsmanky Anny Šabatové ohledně zařízení pro běžence v Bělé –Jezové reagoval ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný

„K té situaci došlo v okamžiku, kdy jsme byli nuceni v Bělé pod Bezdězem zvýšit ubytovací kapacitu, instalovaly se buňky. A bohužel, když se poprvé vydávala strava na těch buňkách, tak tam prostě došlo k nějakým konfliktům mezi zajištěnými cizinci,“ řekl Koudelný, podle nějž byl v dané chvíli dohled zakulených ozbrojenců nutný.

Šabatová kritizovala také praxi večerního sčítání obyvatel zařízení v Bělé-Jezové.

„Všechny osoby jsou nuceny se postavit a držet identifikační kartičku, kterou v zařízení mají. Týká se to i dětí. Pokud děti spí, rodiče je musí probudit. To považujeme za zcela nepřijatelnou praktiku,“ uvedla Šabatová.

„To, že se sčítají zajištění cizinci, je pravda, ale není pravdou to, že by byly nuceny děti vstát z postelí nebo že by je museli rodiče probudit,“ reagoval Koudelný.

„Tohle je naprosto nepravdivá informace,“ dodal s tím, že Šabatová svou kritiku opírá zřejmě jen o tvrzení cizinců.

Uprchlické tábory | Foto: Český rozhlas

Šabatová ve zprávě na webu svého úřadu uvedla hned 14 věcí, k nimž má výhrady, s tím, že se jedná o „souhrn případů, které s kolegy v zařízení zaznamenala“ během svých návštěv zařízení letos v únoru, na konci srpna a na začátku října.

Situace dětí a rodin s dětmi v zařízení Bělá-Jezová je podle ombudsmanky natolik vážná, že dochází k porušování Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte. Děti podle ní žijí v zařízení v horších podmínkách, než mají čeští vězni.

Šabatová kritizuje třeba také, že uprchlíci nemají potřebné informace o tom, co se s nimi děje, že existuje jazyková bariéra mezi cizinci a lékaři, kteří je ošetřují, nebo že je některým lidem zima.

„Zjištění zejména z poslední návštěvy je, že děti nemají dostatek teplé obuvi a oblečení. To je situace, která není v létě tak závažná, ale 3. října teplota v noci klesala pod 10 stupňů, děti tam byly s rodiči ubytované v unimobuňkách a vyslechli jsme stížnosti na to, že je tam zima,“ dodala Šabatová.

Lidé, kteří organizovali humanitární sbírky pro uprchlíky, si v této souvislosti stěžovali, že se setkali s přezíravým postojem pracovníků uprchlických zařízení.

Podle Koudelného je podobná pomoc obecně vítaná. „Problém trošku je, že jsme se dostali pod jakýsi nápor neorganizované pomoci, kdy nám dennodenně přijížděly do zařízení osoby a přivážely humanitární pomoc,“ řekl Koudelný.

Podle něj se nyní správa snaží domluvit s Charitou ČR, aby šla pomoc pro uprchlíky především přes ni.

Ke konkrétní reakci na námitky Šabatové Koudelný poznamenal, že zařízení se velmi rychle naplnilo, a tak i když správa řadu doporučení akceptovala už po únorové návštěvě ombudsmanky, k jejich naplnění se dostává až teď.

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme