Ombudsmanka prověří zákrok policistů a vojáků proti muži, který se odmítl legitimovat

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zahájila prověřování zásahu hlídky republikové policie a dvou vojáků, ke kterému došlo v sobotu 23. dubna na pražském autobusovém nádraží Florenc. Podle informací z médií tam čtveřice ozbrojenců spoutala mladíka, který spal a odmítl se legitimovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ombudsmanka Anna Šabatová

Ombudsmanka Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Kontrolní orgány policie žádné pochybení svých zaměstnanců neshledaly. Přesto, nebo právě proto, se ombudsmanka do případu vložila a incident chce zkoumat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech i postupu při prokazování totožnosti mluvil advokát Miroslav Krutina

„Informace, které jsou ve veřejném prostoru, v médiích i prohlášení tiskového mluvčího pražské policie naznačují určité pochybnosti, nebo vyvolávají znepokojení, ohledně toho, jestli postup policistů byl zákonný, jestli donucovací prostředky, které použili, byly nezbytné a přiměřené,“ potvrdila mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Policejní kontrolní orgány zákrok smíšené hlídky hodnotily. Jak konstatovaly, hlídka dosáhla účelu sledovaného zákonem v souladu s právními normami a ve svém jednání nijak nepochybila.

Video zásahu sdílel portál A2larm.cz, zatčení podle redaktorů proběhlo v sobotu 23. dubna dopoledne.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme