Omezení imunity podpořila ve výboru i opozice

Návrh vládní koalice na omezení imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců bude zřejmě ve sněmovně bez problémů schválený. Na jednání ústavně-právního výboru ho dnes podpořily i opoziční strany ČSSD a KSČM. Předloha počítá například s úplným zrušením přestupkové imunity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci ČSSD (dole zleva): Bohuslav Sobotka, Milan Urban a Martin Pecina

Poslanci ČSSD (dole zleva): Bohuslav Sobotka, Milan Urban a Martin Pecina | Foto: Tomáš Adamec

„Dnes je to tak, že pokud spáchám přestupek v autě, může být projednán policií a vyžádám-li si to, tak to projedná mandatorní a imunitní výbor. Tuto možnost vyžádat si něco jiného bych měl na základě novely ztrácet. Každý přestupek bude projednán,“ popisuje změny člen výboru za ODS poslanec Marek Benda.

„Druhá věc je v oblasti trestní imunity. Nadále bude třeba souhlasu sněmovny nebo senátu při zahájení trestního stíhání v průběhu výkonu mandátu. Po skončení mandátu bude možné v trestním stíhání pokračovat, nebude to tzv. imunita navždy,“ dodává Benda.

S návrhem souhlasí i sociální demokrat Stanislav Křeček: „Navždy vyloučit stíhání poslance je dneska mimo realitu. Jiná věc je s přestupkovou imunitou, ale to může být řešeno mimo Ústavu. V Ústavě podle mého názoru nemá taková úprava místo.“

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 19 poslanců či senátorů, přičemž poslanec za extremistickou stranu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Josef Krejsa byl dokonce vydán trestnímu stíhání ve dvou případech.

Naposledy sněmovna vydala bývalého poslance Petra Wolfa zvoleného za ČSSD, který byl podezřelý z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv.

Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme