Ondřej Liška znovu usiluje o post předsedy Strany zelených

Třídenní volební sjezd Strany zelených začne dnes odpoledne. Jeho delegáti budou hledat nejen příčiny neúspěchu ve všech volbách od roku 2006, ale i cestu z krize. Tou by měl být úspěch v krajských volbách v roce 2012. Lékem na neúspěch zelených má být široký dialog s veřejností, změna v komunikaci uvnitř strany a jasně definovaný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Ondřej Liška, předseda Strany zelených | Foto: Tomáš Adamec

Tak to vidí všichni kandidáti na místa ve vedení Strany zelených. Současné předsednictvo totiž po debaklu v parlamentních a podzimních volbách dalo své funkce k dispozici a místo programového je sjezd v pražském hotelu Olšanka volební.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Straně zelených mluvil v poledních Ozvěnách dne komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

O post předsedy se znovu uchází Ondřej Liška, který nahradil v čele zelených Martina Bursíka. Do boje proti němu vyrazí jeden z nejúspěšnějších zelených komunálních politiků – historik Giuseppe Maiello a také statistik Karel Helman.

Podle Helmana je pro zelené nejdůležitější aktualizace politického programu a úspěch v krajských volbách v roce 2012. S delegáty sjezdu chce probrat i chyby, které zelení v posledních letech udělali.

„Základní chybu Strany zelených v uplynulém období spatřuji v tom, že jsme se zúčastnili vládního projektu založeného na politických přeběhlících hned v prvním období, ve kterém jsme se do poslanecké sněmovny dostali,“ řekl Karel Helman.

Dodal, že pokud se stane předsedou, tuto chybu už Strana zelných nikdy nebude opakovat.

Giuseppe Maiello, který vede zelené v pražských Klánovicích, by jako jeden z nejúspěšnějších zelených kandidátů v nedávných komunálních volbách chtěl v čele strany prosadit především její širší dialog s veřejností.

„Myslím si, že v poslední době Strana zelených dělá velké chyby,“ řekl Giuseppe Maiello. Straně také podle jeho slov chybí image, která by mohla oslovit širší spektrum voličů.

Tři kandidátky na tři místopředsedy

Méně dramatická bude volba tří místopředsedů. O tuto funkci mají zájem právě tři uchazečky – Ivana Fajnorová z Brna, Petra Kolínská z Prahy a Barbora Ottová z Plzně.

Víc než míst je kandidátů na řadového člena předsednictva. I tam jsou volná tři křesla, uchazeči o ně jsou ale čtyři. Kandidátky se ale mohou ještě změnit.

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka je kromě volby nového vedení důležité i bilancování, proč strana ztratila tolik voličů: „Je to strana mimoparlamentní. Ten velký kredit, který získala v roce 2005 až 2006, ztratila a promrhala možnost podílet se na správě státu jako parlamentní a vládní strana. Obnovit tento kredit bude velmi těžké.“

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme