Sledovali jsme ONLINE: 25 let od sametové revoluce se konají vzpomínkové akce i protesty

Na pražské Národní třídě začaly velké oslavy 25. výročí sametové revoluce. K pamětní desce 17. listopadu mezitím přicházejí položit květiny nebo zapálit svíčky politici a kolemjdoucí. Před polednem se na Národní třídě také shromáždily tisíce lidí, aby protestovaly proti chování prezidenta Miloše Zemana v poslední době.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

17. listopad 2014, Národní třída

17. listopad 2014, Národní třída | Foto: Filip Jandourek

Krátce po osmé hodině si na Národní třídu přišlo připomenout čtvrtstoletí od sametové revoluce vedení hnutí ANO – ministryně Válková a Šlechtová a ministři Stropnický a Brabec. Ministr financí Andrej Babiš pak zdůraznil, proč je 17. listopad důležitý:

„Hlavně je to důležité kvůli tomu, že jsme získali svobodu. Byli jsme v režimu, který většina národa nenáviděla, nesnášela a jen málokdo se odvážil proti němu otevřeně vystoupit.“

Dorazila také budoucí primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová. „Ten den je pro mě velice důležitý, protože tehdy před 25 lety jsme zakládali Veřejnost proti násilí. Tehdy jsem byla těhotná s mou třetí dcerou. Takže je to pro mě velice dojemné, protože jsem měla rizikové těhotenství a byla jsem na náměstí a organizovali jsme revoluci. A pak se z toho narodila krásná žena,“ svěřila se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Národní třídě sleduje reportér Jaroslav Gavenda

K pamětní desce přišel i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD spolu s dalšími lidmi z vedení strany.

„Byla to atmosféra velké pospolitosti, velké sounáležitosti, velké solidarity mezi lidmi. Byl to okamžik, kdy se národ spojil, kdy se nerozděloval. Spojil se ve vůli po svobodě, po demokracii,“ zavzpomínal na události před 25 lety.

Výročí si připomněli také zástupci opozice, například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda ODS Petr Fiala.

Během dopoledne na Národní třídu dorazily tisíce lidí, kteří tak chtěli vyjádřit nesouhlas s výroky a chováním prezidenta Miloše Zemana. Symbolem asi půlhodinového protestu se staly červené karty, kterými protestující mávali.


Lidé poslouchali řečníka, který stál na pódiu, pískali a drželi transparenty i vlajky České republiky. „Myslím si, že by v naší zemi měla vládnout slušnost. A pokud na nejvyšších místech není slušnost, tak nemůže být v celé zemi,“ myslí si starší demonstrantka.

Uzavírky a stovky policistů

Národní třída je na celý den uzavřená pro auta i tramvaje. Dělníci tam postavili stany a pódium, kde už v rámci Festivalu Svobody vystupují první kapely. Studenti se rozhodli proměnit korzo Národní třídy v celodenní pouliční slavnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uzavírky a stovky policistů v ulicích Prahy. Opatření u příležitosti 17. listopadu přiblížila policejní mluvčí Jana Rösslerová

Připraveny jsou venkovní kavárny, stánky s občerstvením, výstavy, veřejné čítárny nebo workshopy. V kostele svaté Voršily odsloužil dopoledne mši kardinál Dominik Duka.

Částečné nebo úplné uzavírky ale čekají řidiče i na jiných místech, například v okolí Václavského náměstí.

Na 17. listopad je v Praze nahlášených přes dvacet shromáždění nebo demonstrací. Na bezpečnost proto dohlížejí stovky policistů z různých složek, od pořádkové a dopravní služby přes kriminalisty a cizineckou policii až po antikonfliktní tým. Od rána také zasedá v Kongresové ulici policejní štáb.

17. listopad 1989 | Foto: Michal Jindra

„Nevylučujeme, že někteří jednotlivci nebo skupiny chtějí zneužít dnešního dne například k násilným střetům nebo nejrůznějším provokacím. V rámci příprav bezpečnostních opatření k oslavám 25. výročí sametové revoluce policisté zjistili, že ne všechny akce mají v plánu pokojné uctění tohoto významného dne,“ upozorňuje mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Revoluční listopadové události připomene koncert ČRo Znovu 89

Číst článek

„V případě jakýchkoliv násilností či porušení zákona jsou policisté připraveni tyto situace řešit. Samozřejmě v záloze máme i policisty z pohotovostní motorizované jednotky nebo ze speciální pořádkové jednotky,“ dodává.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme