Oslavy 50 let českého génia na Tanvaldsku zakončila hra Cimrman v říši hudby

SLEDOVALI JSME ONLINE. Padesát let od chvíle, kdy jméno největšího českého génia poprvé zaznělo v Českém rozhlase, ale hlavně jubilejní padesátá sezona legendárního divadelního souboru Divadlo Járy Cimrmana – to byly důvody pro sobotní oslavy na Tanvaldsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná fotka účastníků oslav 50 let Járy Cimrmana

Společná fotka účastníků oslav 50 let Járy Cimrmana | Foto: Tomáš Novák

Setkání „cimrmanologů“ z celé republiky nabídlo kromě spanilých jízd cyklistů a pochodu v historických kostýmech také třeba křest vzpomínkové knihy „Půlstoletí s Cimrmanem“. Vyhlášena byla také vítězná hláška ankety o nejoblíbenější výrok z her Divadla Járy Cimrmana.

„Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý debil nebo blbeček. Se podívejte do zasedacího pořádku – debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva blbečci vedle sebe.“ To je vítězná hláška ankety ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy, která získala více než 13 tisíc hlasů.

Na druhém místě je hláška ze hry Dobytí severního pólu: „Ale já bych to nejraději otočil a driftoval zpátky. K nám, domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny, doprdele to je mi smutno.“

Třetí je pak hláška ze hry Hospoda na Mýtince: „Notář mi vyprávěl, že dědeček byl vyhlášený samotář, lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl, ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si zařídil hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi.“

Celodenní oslavy v Tanvaldu a nedalekých Příchovicích vyvrcholily v 19 hodin slavnostním představením hry „Cimrman v říši hudby“ z tamního kina JAS, které Radiožurnál odvysílal živě. Audiopřenos hry bylo možné poslouchat také v areálu U Čápa, kde probíhal odpolední program oslav.

Cimrman na Tanvaldsku také pomáhal. Na kontě sbírky je po sobotních oslavách přes 330 tisíc korun

Číst článek

Od rána fungovala také dvě call centra, jedno přímo v Tanvaldu a jedno v budově Českého rozhlasu v Praze. U telefonu se střídali herci divadla, moderátoři Radiožurnálu a členové jednotlivých nadací, ke kterým peníze poputují.

Výtěžek z call center, dárcovských DMS CIMRMAN, příspěvků na charitativní účet a prodeje sbírkových předmětů si rozdělí Nadační fond Českého rozhlasu, Centrum Paraple podporované Zdenkěm Svěrákem a Nadační fond Slunce pro všechny, jež dlouhodbě podporoval Ladislav Smoljak.

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana zahájily celoroční projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“ na začátku září 2016. Projekt vyvrcholí v červnu 2017, kdy se soubor vrátí do míst, kde začínal – do Malostranské besedy v Praze.

OBRAZEM: Na Tanvaldsku oslavovali českého génia. Tisíce lidí zahájily 50. sezonu Divadla Járy Cimrmana

Číst článek

50 let Jary Cimrmana | Foto: Martin Svozílek

50 let Jary Cimrmana | Foto: Martin Svozílek

OBRAZEM: Spanilé jízdy, pochod i nejlepší hláška. Na cimrmanovských oslavách nechyběly ani dobové kostýmy

Číst článek

Při té příležitosti Divadlo Járy Cimrmana odehraje představení pro své největší fanoušky. Půjde o unikátní záležitost, vstupenky nebudou volně v prodeji. Získají je pouze posluchači, kteří je vyhrají ve velké soutěži na Radiožurnálu.

Podrobnosti stanice odtajní ve svém vysílání. Chystá se také autogramiáda knihy „Půlstoletí s Cimrmanem“ za účasti členů divadelního souboru. Bude se konat 17. října 2016 ve foyeru Českého rozhlasu na Vinohradská 12 v Praze 2.

ČRo, Kristina Roháčková, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme