Sněm ANO: sto procent pro Babiše, prvním místopředsedou je Faltýnek

Staronovým předsedou hnutí ANO je podle očekávání Andrej Babiš. V dnešní volbě delegátů celostátního sněmu na pražském Chodově neměl protikandidáta a získal 186 ze 186 odevzdaných platných hlasovacích lístků. Pouze jeden hlas byl neplatný. Prvním místopředsedou se stal šéf poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš je staronovým předsedou ANO

Andrej Babiš je staronovým předsedou ANO | Zdroj: ČTK

Andrej Babiš má nejsilnější možný mandát. Ke stoprocentní podpoře chyběl jen jeden hlas. Ten jeho.

"Skutečně až tolik netleskejte," řekl Babiš delegátům po volbě při velkém aplausu. Aspoň někdo se podle něho měl hlasování zdržet.

„Je to velká zodpovědnost, i když to vypadá blbě, že jsem neměl protikandidáta. Doufám, že se najdou další a že nebudu jediný předseda. Uvidíme, jestli ještě vůbec budu kandidovat příště,“ prohlásil zakladatel hnutí a v duchu hesla v předvolební kampani ANO dodal: „Budu se snažit skutečně makat, aby bylo líp.“


Andtej Babiš blahopřeje Jaroslavu Faltýnkovi ke zvolení prvním místopředsedou hnutí ANO | Foto: ČTK

Také na post prvního místopředsedy byl jediný kandidát. Favorizovaný šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek na sněmu dostal 153 ze 176 odevzdaných platných hlasů.

Výsledky sněmu hnutí ANO
Předseda:
Andrej Babiš
První místopředseda:
Jaroslav Faltýnek
Řadoví místopředsedové:
Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová, Petr Vokřál, Jan Volný
Předsednictvo:
Richard Brabec, Martin Stropnický, Martin Komárek, Margita Balaštíková, Radek Popelka, Jan Řehounek, Radek Hloušek

Jako první místopředseda hnutí se chce Faltýnek věnovat regionálním organizacím tak, aby měly informace z centra a mohly se do jeho rozhodování víc zapojit. ANO chce podle Faltýnka také zrychlit přijímání zákonů. Znovu se, jak řekl, pokusí o zkrácení doby na vystoupení poslanců.

Další kandidátky, místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, pražská šéfka Radmila Kleslová, poslankyně Radka Maxová i místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová, se nominací vzdaly.

Jermanová i Kleslová se poté úspěšně ucházely o post řadových místopředsedů. Spolu s nimi uspěl v prvním kole volby i brněnský primátor Petr Vokřál. O posledním místopředsedovi rozhodli delegáti až ve třetím kole, v němž poslanec Jan Volný porazil Radku Maxovou.

Ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec své kandidatury na místopředsedy v průběhu dne stáhli. Úspěšně se však ucházeli o místa v předsednictvu.

Babiš kritizoval ČSSD v projevu na sněmu hnutí ANO, odmítá zvyšovat daně

Číst článek

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme