Sledovali jsme ONLINE: Americký konvoj opustil české území

Všechny tři skupiny amerických vojáků s technikou opustily v Rozvadově Česko. Konvoj rozdělený do tří částí odjížděl postupně z Prahy od 5 hodin a 30 minut s přibližně hodinovými rozestupy. Na cestě po dálnici D5 mu mávaly desítky lidí, a to hlavně na dálničních mostech. Kvůli silnému větru nakonec poslední část konvoje nepozdravil symbolický průlet dvojice stíhaček gripen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První vozidla konvoje americké armády přejela v Rozvadově do Německa

První vozidla konvoje americké armády přejela v Rozvadově do Německa | Zdroj: ČTK

Přípravy na odjezd probíhaly od půlnoci, kolem páté hodiny ráno už vojáci seděli připravení ve vozidlech.

Kolona jela po trase Plzeň – Rozvadov, a to v doprovodu vojenské policie.

„Máme zase připraveny objízdné trasy, varianty, co se může stát,“ ujistil zástupce náčelníka generálního štábu české armády František Maleninský. Pokud nedojde po cestě ke komplikacím, poslední američtí vojáci by měli Českou republiku opustit kolem poledne.

Asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel se přes Česko vracelo ze cvičení v Pobaltí. Po celé trase je od neděle vítaly tisíce příznivců. Jenom do ruzyňských kasáren přišlo za vojáky a jejich technikou až 20 tisíc lidí. Odpůrci konvoje nakonec byli v menšině.

Úterý vojáci strávili v Praze, kde pro ně byly uspořádány koncerty. Část z nich odjela do Plzně uctít své kolegy, kteří padli při osvobozování Československa v roce 1945.

Přes Plzeň vedla i dnešní trasa konvoje. Američané měli ale v plánu už jenom jednu technickou zastávku na kontrolu vozidel a případné dotankování.

Nezastavovali ani u Rokycan, kudy vedla na konci druhé světové války takzvaná demarkační linie. Na ní se tehdy americká vojska při osvobozování Československa podle dohody se Sovětským svazem zastavila.

Stovky lidí čekaly od časného rána u Plzně okolo dálnice do Rozvadova na konvoj americké armády | Foto: ČTK

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Vojenská technika amerického konvoje | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme