Praha zažila demonstrace odpůrců a příznivců migrace, policie řešila střety

Stovky lidí dnes na několika místech Prahy a také v Brně protestovaly proti islámu, migraci, vládě a Evropské unii. Současně se na jiných místech hlavního města konala shromáždění, na nichž lidé dávali najevo odpor vůči xenofobii a podpořili solidaritu s uprchlíky. Policie musela stoupence obou táborů po celý den oddělovat, několik lidí zadržela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní demonstrace proti islámu začala po 15. hodině na pražském Hradčanském náměstí

Hlavní demonstrace proti islámu začala po 15. hodině na pražském Hradčanském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí pražských policistů Jan Daněk Radiožurnálu řekl, že policie během dne zajistila celkem 13 osob.

„Tyto osoby byly zajištěny pro přestupkové jednání. Většinou se jednalo o to, že neuposlechly výzvy policistů. Jedna osoba byla zadržena, a to pro podezření ze spáchání trestného činu,“ řekl Daněk.

Největší incident řešila policie na Malé straně, kde po sobě stoupenci obou táborů házeli lahve a kameny, ozývaly se i dělobuchy. Incident trval asi deset minut, útočníci se po příjezdu policie dali na útěk. Ani v tomto případě nebyl podle Daňka nikdo zraněn.

Nejméně tisícovka odpůrců islámu se v 15 hodin sešla na Hradčanském náměstí. Shromáždění svolal Blok proti islámu a hnutí Úsvit jako součást celoevropských protestů organizovaných hnutím Pegida. Řečníci v projevech kritizovali zastánce uprchlíků, českou vládu i evropské politiky, především německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Policejní zásah na Hradčanském náměstí v Praze, kde se dnes konala hlavní demonstrace proti islámu | Foto: Filip Jandourek

Na akci se přesunuli i účastníci předchozí demonstrace proti islámu, české vládě a Evropské unii, kterou na Loretánském náměstí uspořádala krajně pravicová Národní demokracie. Policie na Hradčanském náměstí zadržela několik lidí, mimo jiné muže, který si přinesl velkou sekeru, nebo dalšího, který se s policisty začal prát. Samotná demonstrace se obešla bez incidentů.

V Drážďanech demonstrovalo 8 tisíc stoupenců hnutí Pegida

Číst článek

Situace se pak vpodvečer krátce vyhrotila v okolí Úřadu vlády, kam přišlo několik desítek lidí podpořit premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Policisté je museli na Mánesově oddělit od účastníků protiislámských protestů, přicházejících z Pražského hradu.

Další protiislámskou demonstraci zorganizovala odpoledne na Václavském náměstí hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Policie odhadla počet účastníků na 1200, organizátoři na více než dvojnásobek.

Účastníci demonstrace proti islámu v Brně se vydali na pochod městem | Foto: ČTK

Opačný názor na migrační krizi a nesouhlas s nenávistnými projevy vůči běžencům vyjádřili lidé na Malostranském náměstí, další podobná akce byla na Pohořelci.

Asi pět stovek odpůrců údajné islamizace Evropy se sešlo v Brně na náměstí Svobody, odkud se odpoledne vydali na pochod městem. Akce byla poklidná, policisté nemuseli řešit žádný incident.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme