Sledovali jsme ONLINE: Zemana vypískaly na Albertově stovky odpůrců, létala na něj vajíčka

Prezident Miloš Zeman přišel spolu s dalšími středoevropskými prezidenty oslavit 25. výročí pádu komunismu na pražský Albertov, kde ho čekaly stovky odpůrců. Svůj nesouhlas se současnou hlavou státu dávali lidé najevo hesly na transparentech, vystoupení Zemana přehlušili hlasitým pískáním a výzvami k odstoupení. Na pódium létala i vajíčka.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochranka kryje prezidenta Miloše Zemana deštníkem při protestech na Albertově

Ochranka kryje prezidenta Miloše Zemana deštníkem při protestech na Albertově | Zdroj: ČTK

Jakmile začal prezident Zeman mluvit, spustil se ohlušující pískot, skandovala se hesla „Miloše do koše“ či „Hanba“ a zvonilo se klíči. Z davu dokonce létala vajíčka a rajčata.

Přesto Miloš Zeman přednesl svůj projev až do konce, poděkoval za pozornost a řekl, že se svých odpůrců nebojí, jako se nebál před 25 lety, když se 17. listopadu 1989 zúčastnil demonstrace na Národní třídě.

„Nevím, kdo z vás (v roce 1989) na Národní třídě byl. Já ano. A je zbabělost od těch, kdo tam nebyli, aby teď přišli a házeli vajíčka nebo jiné předměty,“ reagoval na protestující Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem výročí 17. listopadu 1989 sledovali v Praze reportéři Zuzana Petráňová a Jan Herget

Proti létajícím předmětům bránila ochranka Zemana a další prezidenty deštníky. Podle vyjádření Hradu jedno z hozených vajec zasáhlo do hlavy německého prezidenta Joachima Gaucka. Ten byl prý otřesen, v plánovaném programu ale pokračoval.

Německá ambasáda později tvrzení Hradu popřela, podle ní šlo jen o zbytek skořápky a Gauckovi se nic nestalo. Zeman se nicméně německému prezidentovi omluvil.

Shromáždění utichlo, až když k mikrofonu přistoupil polský prezident Bronisław Komorowski. Poprvé se také ozval potlesk a pochvalné výkřiky. Potleskem lidé ocenili i slovenského prezidenta Andreje Kisku, když připomněl Ukrajinu a jejího prezidenta Petra Porošenka. Na výzvu maďarského prezidenta Jánose Ádera drželi přítomní minutu ticha za oběti komunismu.


Miloš Zeman na Albertově společně s prezidenty takzvané visegrádské čtyřky a Německa odhalili pamětní desku k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. Když se schylovalo k odhalení desky, shromáždění začalo znovu skandovat „Zemane, odstup“ a „Nesahej na to“.

Na Albertově začal před 25 lety průvod, který příslušníci SNB tvrdě zastavili na Národní třídě. Právě tam se už dnes dopoledne sešly tisíce Zemanových odpůrců, kteří mu vystavili symbolickou červenou kartu. Podobná akce za účasti asi 500 lidí se uskutečnila také v Brně na Malinovského náměstí.



Pražské protesty proti prezidentovi pokračovaly i vpodvečer na Pražském hradě, kam se jeho odpůrci z Albertova přesunuli. Skandovanými hesly vyzývali Miloše Zemana k demisi a žádali ho, aby vyšel na balkon a předstoupil před své občany.

Třetí hradní nádvoří zaplnilo podle reportéra ČRo tři až pět tisíc lidí, protože byl ale prezident tou dobou na diskuzi se studenty na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, protestující se brzy rozešli. Někteří z nich došli až k budově fakulty na Klárově, kde se omluvili německému prezidentovi Joachimu Gauckovi za zásah vajíčkem. Gauck jim zamával.

Proti kritice namířené v poslední době na prezidenta Zemana naopak už před tím vystoupilo několik desítek lidí na Klárově. Nesli transparenty s hesly jako „Miloši, jsme s tebou“ nebo „Hanba pražské kavárně“.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme