Startuje akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Cílí hlavně na prvodárce

Transfuzním stanicím chybějí dárci krve. Český rozhlas proto bude následující tři týdny znovu lákat do odběrových místností nové dárce, kteří krev ještě nikdy nedali. Do akce se zapojila většina transfuzních stanic v zemi. Tvářemi projektu se letos opět stali zaměstnanci Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Dneska mám svůj 12. odběr. Krev daruji proto, že jsme motorkáři a vím, že krev je potřeba. Já jsem svoji krevní skupinu nevěděla. To bylo další rozhodnutí, abych ji věděla,“ říká Lucie Mastíková, která přišla darovat krev do kolínské nemocnice.

V Kolíně dneska přišla poprvé darovat životadárnou tekutinu Lenka Bílková, která si na transfuzní stanici v areálu nemocnice odskočila z práce a neměla to přitom vůbec daleko:

Přehrát

00:00 / 00:00

Do projektu Daruj krev se zapojily transfuzní stanice po celé ČR. Jak darovat krev, radí lékařka Daniela Pajtašová

„Jsem porodní asistentka, pracuji na porodním sále, takže velmi často vidím situace, kdy je krev potřeba. Vidím nutnost dárcovství.“

Darovat krev s Českým rozhlasem můžete na transfuzních stanicích ode dneška až do 22. června. Zapojit se může každý zdravý člověk od 18 do 60 let.

Primářka transfuzního oddělení vinohradské fakultní nemocnice Jitka Kracíková vysvětluje, proč dárci chybějí:

„Aby ta situace byla stabilizovaná, tak by pět procent lidí z populace mělo být registrováno jako dárci krve – což samozřejmě není. V Praze je to kolem jednoho procenta a z toho samozřejmě vyplývají problémy třeba při zajišťování vzácných krevních skupin,“ říká primářka.

K aktivní spolupráci na projektu se přihlásilo 94 procent transfuzních stanic v Česku. Zájemci se mohou registrovat vyplněním formuláře na webových stránkách kampaně, kde si mohou vybrat konkrétní transfúzní stanici.

Po vyplnění nezbytných údajů přijde potvrzovací e-mail s podrobnými informacemi, včetně kontaktů na vybranou transfuzní stanici. Pro sjednání termínu odběru je potřeba se telefonicky objednat.

Sledujte videospoty s tvářemi kampaně

Číst článek

„U prvodárce je to většinou delší záležitost, než když pak chodí opakovaně. Čeká ho standardní laboratorní vyšetření, pohovor s lékařem, fyzikální vyšetření, lehká snídaně a vlastní odběr,“ popisuje lékařka z Ústavu hematologie a krevní transfuze Daniela Pajtašová.

Některé lidi motivuje k dárcovství špatná zkušenost z rodiny, nebo přátelé, kteří třeba už dárci krve jsou.

„Darovat krev jsem se rozhodla z toho důvodu, že jsme měli v rodině nemocného rakovinou. Je zajímavé, že dříve mi pohled na krev vadil, teď suverénně koukám, jak se to napíchne a nevadí mi to. Loni jsme se i trochu bála. Teď jak byla v rodině rakovina, tak jsem si řekla, že pomoct je fajn, když je sám člověk zdravý,“ říká Andrea, která přišla darovat krev do pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze, kam dnes také dorazilo pět nových dárců.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku chybí dárci krve. Ode dneška můžete darovat krev s Českým rozhlasem. Více od Ivety Záleské

Darovat krev nemohou třeba lidé trpící vážnější alergií, s nemocemi jater a ledvin, se srdečními potížemi, vadí třeba i vysoký krevní tlak nebo vážné kožní onemocnění. Vyřazeni jsou lidé, kteří prodělali onkologickou léčbu, tropické nebo nějaké pohlavní nemoci.

Vyloučení jsou i alkoholici epileptici, nebo lidé s roztroušenou sklerózou, po transplantacích nebo lidé s rizikovým chováním jako jsou narkomani a ti, co vedou promiskuitní způsob života. Prvodárcem se může člověk stát jen do šedesáti. Ženy by pak měly vážit nad 50 kilogramů.

Darování krve by měl odložit člověk, který měl přisáté klíště nebo cestoval do exotických oblastí.

„Pokud měl přisáté klíště, musí si nechat od darování krve odstup čtyři týdny, a to i v případě, že žádná reakce nebyla. Dárce nám hodně vyřazuje i cestování. Pokud někdo cestuje do malarických oblastí, tak tam je odstup dokonce půl roku,“ uvádí příklady Pajtašová.

Novinkou letošního ročníku je koncert pro dárce, který se uskuteční 21. června od osmi hodin večer na Staroměstském náměstí v Praze. Na každého dárce v projektu tam bude čekat překvapení.

Michal Trnka, mta, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme