Opozice kritizuje premiéra, prý rezignoval na boj proti kvótám na přerozdělení migrantů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle opoziční ODS selhal, když se ani nepokusil na summitu EU otevřít otázku zavedení povinných kvót na přerozdělování migrantů. V souladu s mandátem od sněmovny by vláda měla využít všech právních i politických prostředků, aby rozhodnutí ministrů vnitra o povinných kvótách bylo zrušeno. Řekl to místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidáti ODS do Evropského parlamentu, Jan Zahradil

Kandidáti ODS do Evropského parlamentu, Jan Zahradil | Foto: Filip Jandourek

„Podle našeho názoru by se vláda měla připojit ke slovenské vládě ­– měla by právně napadnout rozhodnutí Rady a měla by také vyslat signál, že toto opatření nebude realizovat,“ řekl europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Sobotka se podle Zahradila na středečním summitu EU nepokusil opatření týkající se kvót zpochybnit, „srazil paty a držel ústa“. Způsob přijetí rozhodnutí o kvótách považuje za nebezpečný precedens pro další rozhodnutí, která by se týkala suverenity Česka.

Vláda by se podle europoslance také měla připojit ke slovenskému návrhu napadnout povinné kvóty u soudu. Zahradil uvedl, že úterní většinové rozhodnutí ministrů vnitra zemí EU o kvótách není legislativním aktem a Česko by za jeho neplnění nemohlo být Evropskou komisí sankcionováno.

Chovanec varuje před další vlnou migrantů, kvóty prý nebudou fungovat

Číst článek

Také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pokládá rozhodnutí o kvótách za chybu. „Kvóty jako celek považuji za omyl. Mělo se to dělat dobrovolně, nikoli pod tlakem a být k tomu nuceni,“ uvedl pro ČTK. Podle něj by se patřilo, kdyby vláda všem včas ohlásila, že je připravena počet uprchlíků přijmout.

Premiér Sobotka nicméně už ve středu uvedl, že nechce žalobami proti kvótám dále stupňovat napětí v EU a bojkotovat jiná opatření na řešení migrační krize.

Filip mluví o programové zradě

Podle Vojtěcha Filipa z KSČM premiér nedodržel slib sněmovně, že udělá vše proti zavedení kvót. „Že to vzdal a nechal v tom samotného (slovenského premiéra) Roberta Fica, považuji za programovou zradu,“ řekl Filip.

„V každém případě měl vznést tento bod na jednání o kvótách, protože na summitu je možné dosáhnout toho, že musí takové opatření být přijato jednomyslně. To znamená, že může uplatnit princip práva veta a tam by v tom sám nebyl, protože by měl za sebou nejméně tři státy visegrádské skupiny. V tomto ohledu mě zklamal,“ uvedl předseda komunistů.

Podle něj by se sněmovna mohla situací zabývat za týden při případném pokračování debaty o migrační krizi.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme