Opozice se ostře pustila do ministra Babiše kvůli delší podpoře biopaliv

Bouřlivá debata provázela ve sněmovně novelu o pokračování podpory biopaliv. Její projednávání museli poslanci po zhruba 2,5hodinové debatě přerušit. Postarala se o to především pravicová opozice. TOP 09 a ODS viní ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ze střetu zájmů. Velkou část biopaliv totiž vyrábí firmy jeho skupiny Agrofert.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 20.1.2015

Poslanecká sněmovna 20.1.2015 | Foto: Filip Jandourek

Sám ministr Babiš se do diskuse o podpoře biopaliv ale nezapojil. Jeho resort sice předlohu o spotřebních daních připravil, představil ji ale ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Jeho úřad se Bruselu za snižování emisí skleníkových plynů zodpovídá.

„Zrušit daňové zvýhodnění biopaliv by se rovnalo faktické likvidaci ekologičtější dopravy. Produkční cena biopaliva je vyšší než cena nafty nebo benzinu, a nebyla by konkurenceschopná,“ prohlásil ve sněmovně Jurečka a pokračoval:

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovní opozice se ostře pustila do ministra Babiše kvůli prodloužení podpory biopaliv. Diskusi sledovala zpravodajka Věra Masopustová

„Upozorňuji, že biopaliva ve velké míře využívají například dopravní společnosti nebo také České dráhy. Všechny domácí firmy, které vyrábějí i spotřebovávají biopaliva, by měly ztráty.“

Kritici novely nezpochybňují využití biopaliv. Opozičním poslancům se nelíbí, že by z devítimiliardové státní podpory měly údajně profitovat firmy skupiny Agrofert, které vlastní ministr financí. Odmítají Babišův argument, že podpora má jít za prodejci pohonných hmot, ne za výrobci.

TOP 09 navrhla novelu zamítnout

„Vezmeme-li v úvahu, že Agrofert má téměř 60 procent na domácím trhu biopaliv a je současně dominantním pěstitelem řepky, pak úvaha, že z těchto 9 miliard je 5 miliard věnováno na podporu výroby Agrofertu, je úvaha spíše zdrženlivá než nadnesená,“ tvrdí šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

I předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura našel v novele sporné místo. Upozornil na něj ministra zemědělství Jurečku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh na delší podporu biopaliv vyvolal v PS ostrou přestřelku. Na důvody jsme se ptali Heleny Langšádlové z TOP 09 a Jana Volného z ANO

„Na vysokoprocentní biopaliva doposud spotřební daň nebyla, a vy ji navrhujete zavést, ovšem nižší, než je obvyklá. Kdo tu výši stanovil - vy, anebo Agrofert a Andrej Babiš?“ zeptal se Jurečky Stanjura.

Biopaliva vznikají cílenou výrobou z biomasy nebo biologického odpadu. Jsou tuhá (dřevo, seno, sláma a jejich produkty), kapalná (bioetanol, bionafta, biooleje atd.) i plynná (bioplyn, dřevoplyn, vodík). Energie z nich se získává spalováním, při jejich výrobě se ovšem také velké množství energie spotřebuje. Pokrývají cca 15 procent světové spotřeby energie.

I na takto ostrá slova Andrej Babiš nereagoval. Za hnutí ANO vystoupil šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek.

„Když se vrátíme na zem, stojíme před problémem, jak splnit náš závazek dosáhnout do roku 2020 10procentního podílu biopaliv. Ještě máme ale samozřejmě tu možnost, co navrhuje kolega Kalousek, to znamená říct partnerům v Unii: 'Sorry, je nám líto, nectíme závazky, končíme, odcházíme'. To je také varianta,“ zmínil Faltýnek.

TOP 09 už navrhla novelu zamítnout, připojí se k ní i ODS a hnutí Úsvit. KSČM je připravená předlohu do dalšího projednávání propustit.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme