Opozice vnímá Sobotkův kabinet rozporuplně. Levice ho i chválí, pravice kritizuje

Koaliční vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky je ve funkci už rok. Ministři si například pochvalují čerpání evropských peněz nebo snížení státního dluhu, kabinet také prosadil zákon o státní službě, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo zvýšení minimální mzdy. Zatím ale neuvedl v život všechny slíbené protikorupční zákony. Opozice má k Sobotkově vládě spíše výhrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše splnil kabinet některé dílčí volební sliby, třeba právě co se týče poplatků nebo minimální mzdy.

Dolejš kladně ohodnotil také vládní rozhodnutí zrušit druhý pilíř penzijního systému. K Sobotkově vládě má ale i připomínky.

„Některé podstatné věci se nedostaly do koaliční smlouvy pro rozdílnost koaličních partnerů. Hospodářské úspěchy tohoto období nejdou ani tak na vrub vlády, jako spíš tomu, že v Evropě a tedy i v České republice probíhá hospodářské oživení. Tady se vláda trošku chlubí cizím peřím,“ říká Dolejš.

Změnili jsme styl vládnutí, hodnotí rok vlády Bohuslav Sobotka

Číst článek

Šéf opozičního hnutí Úsvit Tomio Okamura hodnotí rok vládnutí Sobotkova kabinetu převážně negativně.

„Vláda neplní základní sliby, neřeší exekuce a korupci, nadále zadlužuje zemi, a nově nám sem začíná dokonce stěhovat imigranty z islámských zemí. Alespoň trochu napravila křivdy vůči hasičům a dalším záchranným složkám,“ připustil Okamura.

Sobotkova vláda má za sebou první rok, premiér je s prací spokojený

Číst článek

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek má výtky například k zahraniční politice. O Sobotkově vládě zároveň tvrdí, že není transparentní.

„Máme velké výhrady k naprosto nečitelné zahraniční politice, která do značné míry snížila prestiž České republiky v zahraničí, a máme i velké výhrady ke snížení transparentnosti, protože počet výběrových řízení z volné ruky výrazně stoupl, oproti období Nečasovy vlády se v podstatě zdvojnásobil,“ upozornil Kalousek.

Snižovat státní dluh a lépe čerpat evropské dotace plánuje kabinet Bohuslava Sobotky i letos.

Jak kabinet pod vedením Bohuslava Sobotky plní svou koaliční smlouvu | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Petra Hosenseidlová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme