Opravy policejních aut jsou vyřešeny, tvrdí vnitro. Policisté si dál stěžují

Policisté už na opravy aut nemusí čekat měsíce, tvrdí ministerstvo vnitra. Loňskou krizi kvůli nedostatku náhradních dílů, kterou kritizoval i ministr Milan Chovanec (ČSSD), se prý podařilo vyřešit. Úřad získal nového dodavatele náhradních dílů a speciální závady řeší komerční autodílny. Z řad policistů se ale dál ozývají stížnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní auto

Policejní auto | Foto: Ladislav Bába

„Dojede nám něco na autě, třeba spojka, jde to na opravu a je to pryč třeba 4 měsíce. Mezitím se u nás točí auta z jiných oddělení. Práce na voze je maximálně na den či dva, ale auto je prostě pryč půl roku,“ popsal před časem situaci policista ze severu Čech.

Zveřejnit své jméno a identitu se obával, potvrdil ale, že ani teď se v jeho kraji situace nezměnila. Ze tří aut, která má mít jeho hlídka k dispozici, pravidelně dvě chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo vnitra tvrdí, že problémy s pomalými opravami policejních aut jsou vyřešeny. Stížnosti policistů ale pokračují. Detaily zjišťovala Evelyna Kulíšková

„Všichni nám říkají, že je to z důvodu, že nejsou peníze na opravy. Že se na to hledají peníze v rozpočtu,“ uvedl.

Policie Ústeckého kraje si ale žádné problémy nepřipouští. Ze 740 aut čeká podle evidence na opravu déle než jeden měsíc jen 7 vozidel. A také policejní prezidium věří, že se problémy se zpožděnými nebo nekvalitními opravami, na které si policisté dlouhodobě stěžovali, už podařilo vyřešit.

„S opravnami už není zdaleka takový problém, jako byl vloni. Nejde o problém, který by nějak fatálně omezoval práci policie,“ řekla mluvčí Jana Macalíková s tím, že statistiky k tomu vedení policie nemá.

Pražské autoopravny fungují bez zdržení

Za zlepšením situace si stojí také ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík. Klíčové podle něj bylo vysoutěžit nového dodavatele originálních náhradních dílů.

„Od té doby se reklamace snížily téměř na nulu. Vozidla se nevrací poté, co byla opravena s tím, že náhradní díl je opět zničený nebo nefunkční. Dále se zprovoznilo několik dalších pracovišť a ten zůstatek z minulosti byl postupně likvidován. Dnes nemáme žádná vozidla, která by tam stála nějakou delší dobu,“ popsal.

To ale platí jen pro dvě pražské autoopravny, které ministerstvo provozuje. A tak na otázku, jestli je možné, aby policisté na severu Čech jezdili v půjčených autech, náměstek jen krčí rameny. Za situaci v ostatních částech republiky jsou podle něj zodpovědná jednotlivá krajská ředitelství.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme