Osvobození dívek prý vyjednával zástupce rodin. Výkupné údajně Česko neplatilo

Hlavní zásluhu na osvobození obou žen má turecká Nadace pro humanitární pomoc, IHH. Potvrdil to bez bližších informací ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Zároveň naznačil, že výkupné za ženy Česká republika nezaplatila. Hana Humpálová a Antonie Chrástecká jsou v České republice od dnešního rána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Antonie Chrástecká (vlevo) a Hana Humpálová na snímku zveřejněném tureckou humanitární organizací IHH

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Antonie Chrástecká (vlevo) a Hana Humpálová na snímku zveřejněném tureckou humanitární organizací IHH | Zdroj: ČTK

Před dvěma měsíci se měli rodiče unesených dívek obrátit na tureckou humanitární organizaci s žádostí o pomoc. Češky pravděpodobně unesla ozbrojená skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida.

„Z Turecka odletěly v noci a už dorazily do České republiky, předcházelo tomu zhruba dvouměsíční vyjednávání, které začalo, když nás kontaktovaly rodiny unesených,“ uvedl Izett Sahin z turecké nadace.

Jak dále Sahin řekl Českému rozhlasu, samotné propuštění obou dívek ze zajetí na afghánsko-pákistánském pomezí vyjednával zástupce rodin se zástupcem ozbrojených únosců.

IHH podle jeho slov jen zprostředkovala kontakty mezi zástupci, které vybraly na jedné straně obě rodiny, a na druhé ozbrojenci, kteří dívky drželi.

Unesené Češky konečně na svobodě: Poprvé za dva roky jsme viděly slunce

Číst článek

Pracovník turecké humanitární organizace rovněž řekl, že nemá informace o tom, že by si strany mezi sebou vyměnily peníze.

Nadace IHH prý zajistila převoz obou Češek na východ Turecka, jejich další dopravu do České republiky pak podle ní zařizoval zástupce rodin.

Propuštění Hany Humpálové a Antonie Chrástecké na svobodu uvítali premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman.

Okolnosti samotného propuštění obou žen na svobodu ale nejsou zatím známé. Při vyjednávání prý hrál roli i zdravotní stav obou Češek.

Česká diplomacie prý zná cestu a způsob, jakým se unesené Češky dostaly domů, nechce ho ale zatím komentovat.

Na informace bylo české ministerstvo zahraničí skoupé po celou dobu. Tento čtvrtek ale naznačil prezident Miloš Zeman, že ve ‚věci Češek unesených v Pákistánu je optimističtější, než byl dříve‘.

Dívky unesené před dvěma lety v Pákistánu se vrátily do České republiky

Číst článek

ČRo, Jaromír Marek, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme