Otcové by po narození dítěte mohli dostat placené volno

Po narození dítěte by mohli otcové získat nárok na týden placeného volna. Navrhuje to ministerstvo práce v novele zákona o nemocenském pojištění. Normu dnes měla projednat vláda, rozhodnutí ale o týden odložila. Ministr financí Andrej Babiš požádal o analýzu nákladů návrhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozeně

Novorozeně | Foto: Pavla Kopřivová

„Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) má vyčíslit dopady opatření a určit priority,“ řekla ČTK mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Otcové by podle návrhu mohli na dovolenou nastupovat už od příštího roku.

„Částka, kterou by čerpali z nemocenského pojištění, je ekvivalentní peněžité pomoci v mateřství, to znamená 70 procent platu. Viděli jsme průzkum Ligy otevřených mužů, který uvádí, že se domnívají, že až 90 procent otců by o tento druh dovolené mělo zájem,“ uvedla před časem Marksová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muži by mohli získat nárok na týdenní otcovskou dovolenou. Návrh přiblížila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD

Podle ní mají otcové placené volno už ve 23 zemích Evropské unie – v 17 z nich prý dostávají dokonce 100 procent platu – a průměrná délka otcovské dovolené je 12 a půl dne.

„Evropská komise dokonce zvažuje, že by povinnost udělat otcovskou dovolenou uložila úplně všem státům,“ dodala Marksová.

K návrhu má výhrady ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Zavedení otcovské je podle resortu nevhodné. Vadí mu plánované nabírání nových úředníků i růst výdajů – otcovská by ročně vyšla celkem až na 800 milionů korun.

Pokud by návrh nakonec vládou prošel, podporu by mohl získat i od opozičních poslanců. „Ačkoli je to rozpočtově poměrně náročné opatření, tak se domníváme, že rodinám s malými dětmi je potřeba pomáhat všemi možnými způsoby. Jakékoli opatření, které jim pomůže, je vítané,“ uvedla poslankyně za TOP 09 Markéta Adamová.

Podle návrhu novely o nemocenském pojištění by také mohlo podstatně víc lidí dostat takzvané ošetřovné. Vztahovalo by se třeba na případy, kdy se rozhodne vnučka starat o nemocnou babičku, ale nežijí ve společné domácnosti.

Případného zneužívání dávky se Marksová nebojí: „Ošetřovné je vždy spojeno s nemocným člověkem a je tam vždy jasné, že ten člověk potřebuje ošetřovat a že je u toho jen jeden příbuzný, který toto dělá. Takže tam žádné zneužití v podstatě nepřichází v úvahu, pokud nebude podvádět ten lékař.“

Lenka Jansová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme