Oteplení zvedlo hladiny šumavských řek. Na Otavě a Vydře je 2. povodňový stupeň

Oteplení, déšť a tání sněhu zvedlo dnes hladiny šumavských řek. Vydra v Modravě a Otava v Rejštejně a v Sušici už vystoupaly na druhý povodňový stupeň, na Křemelné ve Stodůlkách je zatím první stupeň. Ještě večer by se mohly druhé povodňové stupně objevit na více místech. Prvního stupně dosáhla také Divoká Orlice v Orlickém Záhoří a Mandava ve Varnsdorfu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vydatné deště zvedají hladiny řek

Vydatné deště zvedají hladiny řek | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Meteorologové nevyloučili, že v noci a nad ránem mohou řeky místy krátkodobě překročit i třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, je to ale málo pravděpodobné. Český hydrometeorologický ústav vydal pro Klatovsko výstrahu na povodňovou pohotovost. Obyvatelé podél toků ale nejsou ohroženi.

„Od západu na naše území proudí teplý vzduch. V důsledku vysokých teplot, trvalého deště a silnějšího větru dochází v oblasti Šumavy k rychlému odtávání sněhové pokrývky, což má za následek vzestup hladin toků v povodí horní Otavy na první stupeň povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ.

Ještě večer mohou řeky dosáhnout druhých stupňů, kulminovat by měly pravděpodobně dnes v noci, kdy také mají slábnout srážky v oblasti. Tání sněhu bude ale kvůli vysokým teplotám a čerstvému větru pokračovat.

Přes hranici prvního povodňového stupně se Vydra v Modravě dostala ve 14 hodin, o necelé čtyři hodiny později už dosáhla druhého povodňového stupně. Od noci její hladina stoupla z 52 centimetrů a průtoku 1,55 metru krychlového za sekundu na 141 centimetrů a průtok téměř 42 metrů krychlových za sekundu. Hranice pro třetí povodňový stupeň je na Vydře v Modravě 160 centimetrů.

Otava v Rejštejně se zvedla z 68 centimetrů na 161 centimetrů, průtok vzrostl od noci z necelých sedmi metrů krychlových za sekundu na sto metrů krychlových za sekundu.

Povodňových stupňů dosáhly šumavské řeky kvůli oblevě tuto zimu už několikrát. Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala Otava v Rejštejně a v Sušici a Vydra v Modravě na třetí povodňový stupeň loni 1. prosince, letos 1. února měly opět první povodňové stupně Křemelná, Vydra a Otava.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme