Oznamovatele korupce budou lépe chránit zákony. Kvóty pro ženy vládou neprošly

Ochrana lidí, kteří upozorní na korupci, by se měla zlepšit. Vláda souhlasila s tím, aby současné zákony – například zákoník práce nebo služební zákon – výslovně zakázaly postihovat takzvané whistleblowery. Vláda také opět odmítla kvóty pro ženy na volebních kandidátkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávání alimentů (ilustrační foto)

Předávání alimentů (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Zlepšit by se nově mělo postavení oznamovatelů korupce u případného soudu, upozornil navrhovatel změn, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD.

„Zaměstnavatel by musel dokazovat, že nejednal diskriminačně vůči takovéto osobě, což samozřejmě z hlediska šance na úspěch v takovém sporu je velmi významná změna,“ vysvětlil.

Samostatný zákon pro ochranu whistleblowerů ministr Dienstbier nepředloží. To už dřív kritizoval vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Dokonce kvůli tomu formou poslaneckého návrhu předložil vlastní variantu, jak chránit oznamovatele korupce.

Dienstbierovu snahu zajistit ženám dvě pětiny míst na kandidátních listinách dnes ovšem podpořili jen sociální demokraté. Proti byli lidovci a hnutí ANO.

Návrh byl součástí plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Bez kvót ale ministři plán schválili, dodal Dienstbier:

„V tomto případě se akční plán zaměřuje na vyrovnané zastoupení v rozhodovacích pozicích, nicméně navazuje na loni schválenou strategii rovnosti žen a mužů. Takovým přirozeným předpokladem je vytvořit podmínky pro slaďování rodinného a profesního života. Tady bych zmínil především dostatečnou kapacitu v předškolních zařízeních.“

Stejně jako tento návrh dopadla před rokem volební novela, která měla ženám zaručit dvě pětiny míst na kandidátních listinách. Také tehdy byli lidovci a hnutí ANO proti.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme