P. Sobotka odmítá zpochybňování mandátu končících senátorů

Mandát letos končících členů horní komory uplyne 13. listopadu. Předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka ve Stalo se dnes zdůraznil, že do té doby mají všechna práva senátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přemysl Sobotka,

Přemysl Sobotka, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Václav Klaus podpořil úsporná opatření vlády. Škrty jsou podle něj nezbytné, i když jsou nepříjemné. Klaus to řekl v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál. Vládní úsporná opatření dlouhodobě kritizují odbory i opozice.

Úřadujícímu předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí to, že vládní škrty prosadila vládní koalice ve stavu legislativní nouze a podle něj poškodí českou ekonomiku: „Struktura vládních škrtů je nepřijatelná, nespravedlivá. Poškodí českou ekonomiku a já věřím, že ani pan prezident nechce poškodit českou ekonomiku v příštím roce.“

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, by také úsporné zákony neměl projednávat Senát ve svém dosavadním složení, ale až obměněná horní komora, ve které už bude mít levice většinu.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka ve Stalo se dnes zdůraznil, že se jedná o akutní zákony, které je třeba urychleně projednat. „Protože jinak nelze schválit rozpočet v daném deficitu. Myslím, že kdyby vládu sestavili sociální demokraté, budou možná dělat ještě drastičtější opatření.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Senátu Přemysl Sobotka ve Stalo se dnes odmítl zpochybňování mandátu končících senátorů

Mandát letos končících členů horní komory uplyne 13. listopadu. Přemysl Sobotka zastává názor, že do té doby mají všechna práva senátorů. „Od toho je ústava, den voleb a od toho platí zákony v České republice. Každý si musí uvědomit, že zpochybňovat tento mandát je velmi nedobré.“ Připomněl, že ústava předpokládá právě kontinuitu Senátu.

Často se mluví o potřebě širší politické shody na zásadních zákonech. Konkrétně třeba v souvislosti s důchodovou reformou. To proto, aby se tak důležité normy neměnily vždy se změnou vlády. To, že by taková dohoda byla účelná i v tomto případě, ale Přemysl Sobotka odmítl.

Prezident Václav Klaus dnes také označil záměr ČSSD stěžovat si u Ústavního soudu kvůli zrychlenému schválení úsporných zákonů za "konec demokratického systému". V této souvislosti Přemysl Sobotka uvedl, že pokud mají sociální demokraté pocit, že je porušena ústava, pak na to mají plné právo.

„Ale já bych velmi nerad, aby se z Ústavního soudu stala třetí parlamentní komory, proti jehož názoru se už nedá nikde odvolat. Ústavní soud řeší problémy, které jsou ve vztahu s ústavou, nikoli obsah zákonů,“ poznamenal Sobotka ve Stalo se dnes.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme