Pachatel mohl mít poruchu osobnosti, říká klinický psycholog Ptáček

Pravděpodobně psychicky nemocný muž střílel dnes po poledni v restauraci Družba v Uherském Brodě. Útok nepřežilo osm lidí, sedm mužů a jedna žena. Podle klinického psychologa a soudního znalce Radka Ptáčka mohl mít pachatel poruchu osobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážníci na ulici nedaleko místa střelby

Strážníci na ulici nedaleko místa střelby | Zdroj: ČTK

Profil lze z dílčích informací sestavit jen velmi přibližný, říká klinický psycholog a soudní znalec Radek Ptáček.

„Vychází z toho profil osoby, která byla závažně duševně narušená, měla velmi výrazný problém v kontaktu se sociálním prostředím a velmi pravděpodobně dlouhodobě neřešené osobní potíže, “ přibližuje Ptáček a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zřejmě psychicky nemocný muž střílel v restauraci Družba v Uherském Brodě. Podle klinického psychologa R. Ptáčka mohl mít poruchu osobnosti

„Z charakteru činu je velmi pravděpodobné, že tam bylo určité období, možná i dlouhodobé, kdy si to ten člověk rozmýšlel. A možná v závěru došlo ke zkratu, kdy se rozhodl k tomuto řešení.“

Pachatel měl údajně problémy se svým okolím. Nedokázal se prý příliš sociálně adaptovat.

„Můžeme uvažovat o nějaké duševní poruše, tedy spíše o poruše osobnosti než o aktivním duševním onemocnění, jako je schizofrenie nebo psychóza,“ podotýká Ptáček.

ONLINE: Muž střílel v restauraci v Uherském Brodě, zabil osm lidí

Číst článek

Dlouhodobě neřešené problémy se nahromadí, a člověk se závažně narušenou osobností se pak rozhodne k podobnému řešení.

„Můžeme říci, že dochází k absolutní dezintegraci osobnosti, kdy dochází i k narušení primárního pudu sebezáchovy. V takové situaci osoby ztrácejí jakékoli zábrany vůči úctě k životu druhým i vůči vlastnímu životu,“ konstatuje Radek Ptáček.

Pachatel dnešní střelby v Uherském Brodu také před činem volal na linku Krimi zpráv televize Prima. Chtěl jednoznačně zviditelnit sebe a své řešení obtíží, upozorňuje klinický psycholog a soudní znalec.

„Myslím, že tady je určitě výrazný vliv dosavadní prezentace obdobných případů, kdy pravděpodobným motivem člověka bylo potrestat společnost, která ho dle jeho soudu uváděla do nepříjemných stavů. Kromě toho samotného trestného činu chtěl ten člověk pravděpodobně trestat veřejnost právě mediální prezentací a vyvoláním obav,“ dodává Ptáček.

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě | Foto: ČTK

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme