Palác Blaník změnil majitele. V obchodu se objevilo jméno lobbisty Janouška

V Praze se nedávno odehrál miliardový obchod s nemovitostmi, v jehož pozadí stál podle informací Radiožurnálu také podnikatel a lobbista Roman Janoušek. Obchod měl podle tří zdrojů spolufinancovat. Konkrétně jde o pražský Palác Blaník (přejmenovaný na Fénix) na Václavském náměstí a také karlínský Hotel Čechie. Většinové podíly ve firmách, které nemovitosti dosud vlastnily, přešly do rukou nového majitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Roman Janoušek

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Lobbista Janoušek, který má od konce února ze zdravotních důvodů přerušen pobyt ve vězení, se tak nepřímo zřejmě vrací na své oblíbené místo. Právě v Paláci Blaník totiž začínal svoji kariéru. Léta tu měl pronajaté kanceláře, tady se seznámil s exprimátorem Pavlem Bémem a s nadsázkou se pak spekulovalo, že mu z Blaníku pomáhal řídit Prahu. Ostatně to bylo i inspirací k satirickému pořadu webu Stream.cz Kancelář Blaník virtuálního lobbisty Tondy Blaníka.

Smlouva o prodeji zhruba 80 procent akcií dvou firem, které uvedené nemovitosti vlastní, byla uzavřena v polovině července a oficiálně v ní Janouška dohledat nelze. Kupcem se totiž stala neznámá firma Gilraen and Co. V jejím vedení jsou dva lidé – Norbert Ostrčil, dlouholetý advokát podnikatele Tomáše Pitra, a Gabriela Lachoutová, bankéřka z finanční skupiny J&T.

Roman Janoušek je kontroverzní český podnikatel a lobbista. Na jaře 2012 srazil opilý Janoušek v Praze řidičku, která s ním chtěla řešit předchozí kolizi. Z místa následně ujel. Soud ho poslal na 4,5 roku do vězení. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant. Janoušek ale v současnosti ve věznici není, soud mu ze zdravotních důvodů na půl roku trest přerušil.

Ostrčil, v jehož kanceláři má také firma sídlo, pouze řekl, že majitelem je velká investiční skupina. Lachoutová nejprve nechtěla o akcionáři mluvit, později pak zaslala Radiožurnálu toto vyjádření: „Majiteli jsou struktury blízké vlastníkům skupiny J&T.“

Co to znamená, už neupřesnila. Janoušek měl nicméně s majiteli J&T blízké vztahy, mluvilo se také o tom, že byl velkým klientem jejich banky.

Fakt, že Janoušek má v nemovitostech nově dokonce podíl, potvrdil minoritní pětinový akcionář vlastnických firem Luděk Vinš. Na dotaz reportéra Radiožurnálu, zda je nyní Janoušek spolumajitel, Vinš odpověděl: „Ano, je to tak.“

(Ne)kamarádi

Obchod je zajímavý ještě kvůli dalšímu detailu: dohodě, že kolem paláce a hotelu skončí všechny spory. Původní vlastníci se totiž léta o majetek soudili a zaměstnávali i policii. V posledním roce dokonce i elitní protimafiánský útvar.

Hlavní role sporu obsadili Josef Buzek a už zmíněný Luděk Vinš. Znali se již z 80. let, kdy pracovali ve firmě Strojexport. Po revoluci část podniku koupili, přibrali ještě další dva společníky z Brna a dokoupili i sídlo Strojexportu, Palác Blaník. Později pak přibyl karlínský Hotel Čechie. Hlavně Josef Buzek a Luděk Vinš, jak již bylo naznačeno, se znali dlouho a důvěřovali si. Akcie společných firem ovládajících nemovitosti v hodnotě přes dvě miliardy korun dokonce měli ve společném sejfu.

Jenže idylka skončila, když před více než deseti lety ovládl firmu na jedné z valných hromad Luděk Vinš. Podle Buzka se tak stalo poté, co jemu a dalším dvěma společníkům ze sejfu v bance jednu z emisí akcií ukradl.

„Byli jsme přátelé, já jsem mu absolutně věřil a pak se stalo tohle. Já jsem se ho ptal, kde ty akcie jsou. On mi řekl, že je ukradl,“ vzpomíná dnes již penzista Buzek. Vinš to odmítl, a tak se rozběhl dlouhý a komplikovaný spor. Akcionáře, kteří se cítili okradeni, zastupuje právník Viktor Bradáč. Kolem roku 2010 podal první žaloby, celkem se rozjely desítky soudních pří. Podezřením z podvodu se zabývá i policie.

V minulém roce se ale se spor začal vyjasňovat. „V zásadních sporech nám soud vyhověl. Konstatoval, že pan Vinš používá neplatné akcie a není jediným akcionářem,“ říká Bradáč.

Pitr na scéně

Luděk Vinš se tak podle všeho dostává do svízelné situace. A právě v té chvíli se rozehrává zápletka, která by nezapadla ani ve špionážním thrilleru. V mezidobí se totiž s údajně okradenými akcionáři spojil drobný, šlachovitý muž s překotnou mluvou - Tomáš Pitr. Zajímal se o nemovitosti s tím, že by mohl pomoci vyřešit letité spory.

„Ano, Pitr za mnou byl. Poslal jsem ho za panem Bradáčem, který má plné moci nás zastupovat,“ potvrzuje informace Radiožurnálu Josef Buzek. O ničem konkrétním s ním tedy prý nejednal.

Tomáš Pitr byl v roce 2006 odsouzen na pět let za daňové úniky spáchané v polovině 90. let. Následně utekl do zahraničí. V létě 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici a o dva roky později ho kriminalisté přivezli do Česka. Soud mu v roce 2013 uložil čtyři roky vězení a zároveň mu na pět let zakázal působit ve statutárních orgánech firem. Pitr si odseděl více než polovinu. V roce 2009 také soud řešil obchody s akciemi potravinářských firem Setuza a Milo Surovárny z roku 2000. Pitr byl nakonec odsouzen na tři roky a později podmíněně propuštěn.

Pitr v minulosti spolupracoval se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem, pak žil několik let na útěku před českou policií, aby nakonec stejně skončil ve vězení. Stále má soudní zákaz figurovat v orgánech společností, o to zdatnějším se stal zákulisním hráčem. Důvodů, proč se zajímal o Palác Blaník a Hotel Čechie, může být hned několik. Přátelí se s Romanem Janouškem, který má pro Blaník slabost, sám má pak zájem o Hotel Čechie. Ten totiž vlastní ještě z dávné historie značnou část pozemků na golfovém hřišti Karlštejn, za jehož majitele je Pitr považován. Koupě hotelu by tak vyřešila tyto nevypořádané vztahy.

Kauza diktafon

K tomu, aby plán mohl fungovat, měl Pitr zřejmě dva základní předpoklady: dobré informace a znalosti lidí s problematickou minulostí. Domluvil se totiž s Vlastimilem Spěvákem, nepsaným šéfem českého polosvěta, a jeho rivalem Baškimem Kjazimim alias Bojanem. Ten je zase nekorunovanou hlavou albánského podsvětí. Jeho vybavil diktafonem, platil mu jeho černý mercedes na leasing a měsíční apanáž.

„Nákup diktafonu popírám, je ale pravdou, že nějaký obnos jsem mu dal,“ přiznává trochu neochotně Pitr. „Jejich úkolem bylo mi předávat informace o plánech protistrany,“ vysvětluje dále Pitr. Bojan i Spěvák se s Luďkem Vinšem opravdu sešli a bavili se s ním o jeho problémech. Řešení svízelné situace by pomohlo, kdyby se jim podařilo odstranit advokáta Viktora Bradáče a hlavně soudem dosazeného správce, shodli se.

„Nevím, odkud máte informace, ale nějak tak to bylo,“ přiznal neochotně Spěvák spolupráci s Tomášem Pitrem. Bojan je v této chvíli ve vazbě za jinou trestní kauzu. Ze schůzky Spěvák – Vinš – Bojan nakonec vznikne nahrávka, kterou Bojan předá právě Pitrovi.

Nahrávka pro Pitra

„Dostaly se mi do ruky nahrávky a já jsem usoudil , že jsou rizikové pro všechny kolem, a tak jsem šel na policii,“ popisuje Tomáš Pitr další vývoj příběhu.

Na policii opravdu šel. Domluvil se s detektivem ÚOOZ, kterého zná, a nahrávky mu 9. listopadu minulého roku Na Perštýně v Praze předal. Zároveň mu domluvil dva další svědky. Oba bossové polosvěta poslušně, hned druhý den - tedy 10. listopadu - přišli na policii a shodně vypověděli, že si u nich chtěl Luděk Vinš objednat vraždu.

'Zlomit ruce, nohy nebo ho udělat na vozíčku?' V podsvětí se domlouvalo zmrzačení nepohodlného právníka

Číst článek

A policie konala. Dokonce připravila takzvaný „předstíraný převod“. Vzhledem k tomu, že Vinš sháněl na údajnou vraždu peníze, aby je mohl jednomu z bossů předat, uvolnila policie 3 miliony. V té chvíli vše vypadalo, že dny Luďka Vinše na svobodě jsou sečteny. O vraždě opravdu jednal a svědků je dost. Jenže právě tehdy rozehrál Pitr poslední kolo své hry.

Za Vinšem přichází v dobrém jeho známý, fotbalový boss Jaroslav Starka, a dává mu návrh, který se neodmítá. „Podívej, ty jsi v minulosti okradl své společníky, kteří jsou staří. A teď přišla jiná skupina mladá a bohatá a okrade tebe. Vyber si, buď se s nimi nějak dohodneš, nebo půjdeš prostě do vězení.“ řekl podle zdroje Radiožurnálu Starka. „Ano, nevím, jestli přesně těmito slovy, ale obsah je správně,“ přikyvuje Vinš, který dlouho neváhal a domluvil se.

Policie podezření z přípravy vraždy nakonec letos koncem jara odložila. Důvod? Z části se mohlo jednat o provokaci. Policie se ke svému postupu odmítla vyjádřit. „Městské státní zastupitelství věc dozorovalo a v tuto chvíli je pravomocně skončena. Dohled vykonalo i Vrchní státní zastupitelství a shledalo postup jako zákonný,“ říká mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová. Na stejném státním zastupitelství se ale právě teď ještě rozhoduje o tom, zda se znovuobnoví vyšetřování původního podezření, že Luděk Vinš okradl své kolegy, což bylo původně odloženo.

Vinšova minorita

Mezitím dál běží jednání o realitním obchodu. Většina se odehrává mezi Pitrem a Vinšem, v posledním kole se na scéně objevil i Pitrův kamarád Roman Janoušek. Jak už bylo řečeno, na obchodu se měl podílet finančně.

Luděk Vinš zůstává minoritním akcionářem, podle obchodního rejstříku má v Paláci Fénix (tedy Blaník) 22 procent, podobné by to mělo být i v Hotelu Čechie.

Zda je celý obchod už ukončený - včetně majetkových vztahů - není jasné. Každopádně Gabriela Lachoutová, která je členkou týmu J&T Family Office a vystupuje za oficiálního kupce Gilraen, představila, jaký plán mají majitelé firmy s palácem Blaník. „Jednáme se zahraničním hotelovým řetězcem, který zvažuje své působení na českém trhu,“ řekla Radiožurnálu. Podle dvou zdrojů je v jednání hotel Kempinski.

Janek Kroupa, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme