Pas, očkování i lékárnička. Turisté by se na exotickou dovolenou měli připravit

Turisté mířící v létě za exotikou mají nevyšší čas, aby začali s přípravami. Kromě platného pasu, fotoaparátu a plavek by neměli zapomínat ani na cestovní lékárničku nebo platné očkování. Tři lidé si loni z cest do Česka přivezli břišní tyfus, 31 přicestovalo zpět s malárií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Rok od roku roste počet turistů, kteří na dovolenou vyjíždějí na vlastní pěst, bez cestovních kanceláří. Letenku kupují přes internet a ubytování řeší až na místě.

Podobně cestuje i pan Jan z Pardubic, který projel téměř celou Asii:

„Nejhorší byla cesta nočním vlakem v Indii. Měl jsem nedopečené kuře, což byla velká chyba. Ve vlaku došlo k tomu nejhoršímu – průjem, zvracení. Potom jsem strávil tři dny v levném hostelu, kde jsem byl sám, a kolikrát jsem si říkal, jestli to není poslední pokoj, který uvidím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pas, očkování i lékárnička. Na exotickou dovolenou by se turisté měli řádně vybavit. Téma pro Ivetu Záleskou

Udělal chybu, které se cestovatelé v exotice často dopouštějí. Jedí totiž jídlo místních, kteří v kuchyních někdy nedodržují ani základní hygienu. Ani lepší hotely v exotických zemích nezaručují kvalitu a lidé se málokdy do zázemí kuchyně podívají.

„Na svých cestách, byl jsem v 90 zemích, jsem viděl tolik obrovských rozdílů mezi tím, jak vypadala část pro klienty a jak vypadalo zázemí, že vždy očekávám to horší,“ říká odborník na cestovní medicínu Rastislav Maďar a dodává:

„Nevezmu si syrovou zeleninu, ale jinak tepelně upravenou zeleninu ano. Ovoce si raději sám oloupu, mám u sebe dezinfekci na ruce, led do nápojů může být také rizikový. Syrové maso, rybí a syrové plody moře mohou být rizikové i v Evropě.“

Očkováním se ale chrání jen část turistů. Pan Jan už by bez něj po svých zkušenostech do zahraničí nejel. Dnes má základní ochranu proti žloutenkám, břišnímu tyfu a tetanu.

Zázemí pro klienty a kuchyň se mohou v exotických zemích značně lišit | Foto: Rastislav Maďar

Některé země v jižní Americe a subsaharské Africe vyžadují u cizinců například platné očkování proti žluté zimnici, které musí být při vstupu do země v mezinárodním průkazu.

Zimnici přenášejí komáři, stejně tak horečku dengue nebo malárii. Proti těmto dvěma nemocem ale očkování neexistuje.

Podle Státního zdravotního ústavu si loni do Česka přivezlo malárii 31 lidí a horečku dengue 35. Důležité jsou proto i speciální repelenty, moskytiéry nebo správně vybavená příruční lékárna.

„Než se nemoc projeví, může být cestovatel infekční. Může nakazit i desítky osob ve svém okolí. Často to jsou ti nejbližší - rodina,“ varuje Maďar.

Ideálně by turisté měli platnost očkování zkontrolovat 6 až 8 týdnů před odletem.

Anna Jadrná, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme