Pečením cukroví si přivydělávají studentky i maminky na mateřské

Někteří lidé nemají čas nebo náladu péct doma vánoční cukroví, proto si ho raději koupí. Pečení na zakázku je tak dobrá příležitost, jak si přivydělat při studiu nebo na mateřské dovolené. Češi si také v posledních dnech oblíbili hotová těsta, která prodávají supermarkety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečení cukroví na zakázku za peníze

Pečení cukroví na zakázku za peníze | Foto: Český rozhlas

Dvaadvacetiletá studentka žurnalistiky Šárka peče cukroví na zakázku třetím rokem.

Své výrobky prodává nejen jednotlivým zájemcům, ale i na vánočních trzích. Letos připravila 300 kilogramů rohlíčků, perníčků a lineckého pečiva.

„Pečení mě jako koníček baví. Nejprve jsem ho prodávala známým, ale tady v Praze se to prodává docela dobře. Jsem ze severní Moravy a studuji tady, takže si před Vánoci takhle přivydělávám,“ vysvětluje studentka Šárka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pečením vánočního cukroví si přivydělávají studentky i maminky na mateřské dovolené. Natáčela redaktorka Zuzana Petráňová.

Pečením cukroví si před Vánoci rozhodla přivydělat také 40letá Monika se svojí kamarádkou. Nabízeli jsme ho přes Facebook, přibližuje Monika:

„Většina našeho cukroví odjíždí do zahraničí. Kupovali si to Portugalci, Španělé. Máme i dobrý pocit z toho, že tu naši tradici posíláme dál.“

Z vydělaných peněz pak kupují suroviny na další cukroví, které zdarma rozdávají rodinným příslušníkům.

„Je to čím dál dražší, takže jsme si říkali, že tím pokryjeme náklady, abychom ho mohli darovat našim rodinám,“ dodává Monika.

Plné ruce práce mají v těchto dnech také pekárny a cukrárny. Zájem o naše cukroví roste, potvrdil prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec.

Přepravka s cukrovím | Foto: Věra Hájková

„Je čím dál víc cukráren a domácích pekáren, které se letos soustředily na to upéct vánoční cukroví. Co jsem měl možnost ochutnávat a kontrolovat, tak ho pečou ve velmi dobré kvalitě. Používají dobré suroviny, což je pro domácnosti i pro vývoj gastronomie v této republice dobře,“ hodnotí Kubec.

Na hotovém cukroví vydělávají také supermarkety. Letos jsou navíc velmi oblíbená hotová těsta, říká mluvčí společnosti Tesco Jiří Mareček.

„V předvánočním období prodáme desítky tun připravených těst na vánoční cukroví. Ve většině domácností se lidé neobejdou bez lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků. Právě tato dvě těsta se nejvíce prodávají. V nabídce máme ale i bezlepkové těsto,“ popisuje Mareček.

Cukroví prodávají také například supermarkety Globus. Letos upečou 12 druhů, které bude celkem vážit přes dvě tuny.

Zájem o úklidové služby roste, lidé chtějí před Vánoci vyčistit koberce

Číst článek

Zuzana Petráňová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme