Pět Klokánků bude muset snížit kapacitu. Ministerstvo jim neprodloužilo výjimku

Pět Klokánků pečujících o ohrožené děti bude muset snížit svoji kapacitu. Podle novely zákona může být v zařízeních pečujících o děti v nouzi maximálně 28 dětí. Šest Klokánků má v současnosti kapacitu větší. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale prodloužilo výjimku jen jednomu z nich, v Hostivici, a to do června přístího roku. Fond ohrožených dětí proto podá proti rozhodnutí ministerstva rozklad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Interiér jednoho z bytů nově otevřeného Klokánku v Jindřichově Hradci

Interiér jednoho z bytů nově otevřeného Klokánku v Jindřichově Hradci | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Podle fondu je rozhodnutí ministerstva pro zařízení likvidační. Předsedkyně fondu Marie Vodičková se obává, že rozhodnutí ministerstva by mohlo ohrozit hlavně samotné děti z Klokánků.

„Většina je tam z rozhodnutí soudu a v podstatě si myslím, že by snad ani nebyla místa v dětských domovech,“ říká a dodává:

„Nehledě na to, že by to asi nebylo v zájmu dětí, aby šly z rodinného prostředí někam do neznámého prostředí jen proto, že tady je nějaká novela.“

Kapacita by se měla snižovat postupně

Ministerstvo práce a sociálních věcí upřesňuje, že kapacita pěti Klokánků, které nedostaly výjimku, by se měla snižovat postupně.

Podle mluvčího resortu Petra Habáně tak nebudou muset děti Klokánky opouštět hned, ale podle toho, jak byly přijaté.

„Dítě může být do zařízení umístěno na základě rozhodnutí soudů na šest měsíců, nebo na základě dohody s rodičem, to je maximálně na tři měsíce, s možností prodloužení o další tři měsíce se souhlasem příslušného orgánu,“ vysvětluje.

„Anebo na základě žádosti orgánu sociálně-právní ochrany dítěte a se souhlasem zákonného zástupce dítěte, tam je také lhůta šest měsíců. Plus dalších měsíců možnost prodloužení,“ doplňuje Habáň.

Mapa zařízení Klokánek | Foto: Fond ohrožených dětí

Václav Rokyta, kap, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme