Petice chce změnit pravidla pro množírny psů, zvířata jsou z nich často nemocná

Víc než 16 tisíc lidí už na internetu podepsalo petici proti nekontrolovanému byznysu se psy. Její autoři chtějí dosáhnout toho, aby se v Česku změnila pravidla pro takzvané množírny. Zvířata z nich jsou často nemocná psychicky i fyzicky, žijí ve špatných podmínkách, nemají co jíst a pít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pes

pes | Foto: stock exchange

Například veterinářka Martina Načeradská říká, že psům z množíren často nedokáže pomoct tak, aby žili plnohodnotný život.

„Člověk, který si takového psa pořídí, se musí smířit s tím, že bude vydělávat na toho psa, na jeho veterinární péči. Nebude mu asi dělat takovou radost, bude se všeho bát, bude nemocný,“ vysvětluje.

Povinné čipování nebo centrální registr, ve kterém by všichni psi byli povinně. To jsou základní změny, které prosazuje iniciativa Ne množírnám. Chce tak zabránit tomu, aby se v Česku rozmáhal nekontrolovaný byznys se psy.

V takzvaných množírnách žijí většinou v nevyhovujících podmínkách a jsou kvůli tomu častěji nemocní. Podepsat petici, která dá také víc pravomocí veterinářům, můžou zájemci na odpolední akci v pražských Dejvicích.

„Chceme, aby byli povinně čipovaní psi, aby byli zanesení v centrálním registru. A aby se zamezilo inzerování prodeje štěňat hlavně bez papírů na inzertních portálech, protože to je ráj pro množitele,“ přibližuje mluvčí iniciativy Miroslava Josefíková.

Jaroslava Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme