Pětiletý Brit podstoupil v Protonovém centru první ozařování, podle lékařů bez problémů

První ozařování má za sebou v pražském Protonovém centru pětiletý chlapec Ashya King z Velké Británie, který trpí rakovinou mozku. Podle lékařů zvládl zákrok bez problémů a dokonce se už usmívá. Léčení v Česku si přáli chlapcovi rodiče. Věří, že je pro syna vhodné a navíc finančně i administrativně dostupnější než v některých jiných zemích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zachrání 5letému Ashyovi Kingovi pražské protonové centrum život?

Zachrání 5letému Ashyovi Kingovi pražské protonové centrum život? | Foto: Petr David Josek | Zdroj: ČTK

Je půl deváté ráno a pětiletý Ashya přijíždí i se svou matkou v sanitce z motolské nemocnice. Anesteziolog ho následně uspí a zdravotníci pak chlapce zafixují pomocí speciální masky a polštáře, aby se pacient vůbec nehýbal.

„Poté se dá do ozařovny, provede se precizní nastavení a ozáření. Poté se odveze, v případě dětí jdou do dospávací místnosti. Po probuzení z anestezie se převeze na oddělení,“ popisuje postup vedoucí oddělení klinické fyziky Vladimír Vondráček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prvním ozařování malého Brita v pražském Protonovém centru natáčela redaktorka Zuzana Petráňová

Ozařování trvalo asi 30 minut a další hodinu se Ashya probouzel z narkózy. Podle hlavního lékaře protonové léčby Jiřího Kubeše byl zákrok bez problémů a chlapec se mohl vrátil zpět do nemocnice v Motole:

„Nedošlo k žádným nepředvídaným komplikacím. Vše proběhlo tak, jak jsme naplánovali. Zítra budeme dál pokračovat. Jeho stav se zlepšuje. Více se usmívá a pohybuje.“

Chlapcovi rodiče chtěli, aby se léčil pomocí protonů, protože věří, že postup je k jeho organismu šetrnější.

Protonové záření má největší přínos v léčbě nádorů v blízkosti rizikových struktur, jako jsou nádory mozku, hlavy a krku, nádory očí, nádory u dětí, plic, či nádory slinivky břišní. Ve světě se léčba užívá od roku 1992. Pražské centrum je teprve pátým centrem v Evropě, otevřeno bylo koncem roku 2012.

„Efekt na nádor je stejný a není nejmenší důvod se domnívat, že by protony měly více a účinněji zasáhnout zhoubný nádor, přesněji oblast, kde se nádor nacházel. Je ale předpoklad, že by mohly ušetřit některé orgány jako srdce, štítná žláza a jiné, které jsou při ozáření zasaženy,“ vysvětluje výhody protonové terapie pro děti přednosta dětské hematologické a onkologické kliniky Jan Starý.

Rodiče jsou Svědkové Jehovovi, kteří odmítají přijetí krevní transfuze. Chlapcův otec Brett King ale řekl, že pokud podle lékařů pro Ashyovu záchranu bude podání krevní konzervy nutné, dají mu ji.

Pětiletí Ashya King se svým otcem | Foto: YouTube kanál Naveeda Kinga

„Dítěti budeme muset zavést centrální žilní katetr, to je určitý chirurgický zákrok, který většinou proběhne dobře, ale může se zkomplikovat a objevit se krvácení. Pak bude nutné podat krevní transfuzy. Samozřejmě, že se může objevit nějaká infekce, kterou může dítě onemocnět v průběhu šesti týdnů a zhoršit tak zdravotní stav,“ popisuje možné komplikace Jan Starý.

Chlapce čeká ještě 29 ozařování po dobu šesti týdnů. Kromě protonové léčby Ashya podstoupí i chemoterapii.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme