Pětina Čechů vyhazuje léky do odpadu. Ohrožují tím děti i životní prostředí

Pětina českých domácností vyhazuje léky do běžného odpadu. Zjistil to průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv mezi více než 1500 respondenty. Jejich počet se navzdory informačním kampaním v posledních letech nijak významně nesnížil. Téměř dvě třetiny lidí odevzdávají prošlé nebo nepotřebné léky do lékárny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Třináct procent lidí staré léky nelikviduje, ale nechává si je doma. Deset procent je odevzdává u svého lékaře.

„Už několik let probíhá opakovaně kampaň, kde se lidem sděluje, že léky je možné bezplatně vracet v lékárnách,“ říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Lidé, kteří léky vyhazují do běžného odpadu, jsou podle něj nezodpovědní, nikoli neinformovaní. „Na jedné straně o tom musí vědět, ale chovají se jinak,“ vysvětluje.

Prošlé nebo nevyužité léky je nejvhodnější odevzdat v lékárně. Každá lékárna je musí zdarma převzít, některé na to mají označený kontejner pro veřejnost. Léčiva přijímají i některé sběrné dvory. Zákon zakazuje vyhazovat léky do běžného odpadu nebo dokonce splachovat do záchodu.

Podle něj je to zásadní problém. Stává se totiž, že vyhozené léky třeba odnese vítr z otevřené popelnice.

„Byly zaznamenány situace, kdy si s vyhozenými léky hrály malé děti. Tam je nebezpečí, že to mohou pozřít, protože to vypadá často jako nějaké bonbony,“ upozorňuje prezident České lékárnické komory.

Nesprávně zlikvidované léky ale škodí i přírodě. „Když se dělaly rozbory vody z řek, tak se zjistilo, že tam jsou víc než stopová množství hormonů z antikoncepce a podobných přípravků. Je to takové množství, které už je schopno ovlivnit třeba pohlaví ryb. To jsou varovné příznaky, na které vědci upozorňují,“ dodává Chudoba.

Nakládání s nevyužitými léčivy | Foto: Státní ústav pro kontrolu léčiv STEM/MARK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme