Platy učitelů by se mohly zvýšit až na 30 tisíc, říká ministerstvo

Platy učitelů by se v následujících letech mohly zvýšit na 28 až 30 tisíc korun. Plánuje je to alespoň Ministerstvo školství. Zatím se mzdy pedagogů v Česku pohybují hluboko pod průměrem zemí OECD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel, pedagog, státní maturita (ilustrační foto)

Učitel, pedagog, státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Ministr Chládek chce platy pedagogů navyšovat kontinuálně a to i v návaznosti na kariérní řád,“ tvrdí mluvčí Ministerstva školství Klára Bílá. Platy pedagogických i nepedagogických pracovníků se podle Bílé zvýšily už v minulém roce a to v průměru o tři a půl procenta.

„Počítáme se zvýšením tarifních pásem z pěti na sedm. Všechny tyto kroky vedou k tomu, aby průměrný plat pedagoga byl 28 až 30 tisíc korun,“ přibližuje plány ministerstva Klára Bílá. Vloni prý šlo na platy učitelů v regionálním školství celkem 47 miliard korun.

V současnosti jsou čísla na výplatní pásce učitele v Česku o dost nižší. Šestadvacetiletá Jana Nedělová učí teprve půl roku. Na pražské Základní škole Na Smetance si měsíčně vydělá 21 tisíc korun hrubého.

„Kdybych žila sama a musela utáhnout celý nájem, tak bych žila od výplaty k výplatě,“ říká Jana Nedělová. Její kolegyně s 37 letou praxí na tom není o mnoho lépe. Bere jen o pět tisíc více.

Mezi podprůměrné patří mzdy tuzemských učitelů také ve srovnání s vyspělými zeměmi. V pravidelném hodnocení zemí OECD se Česko umístilo až na samém konci žebříčku.

Ještě méně než kantoři v Česku berou učitelé v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Nejlépe se daří pedagogům v Lucembursku, Německu nebo Švýcarsku.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme