Platy ve zdravotnictví od ledna stoupnou o 10 procent, shodla se vláda s odbory

Platy ve zdravotnictví by měly od ledna vzrůst o 10 procent. Shodli se na tom lídři vládní koalice se zdravotnickými odbory, lékařskou komorou a zástupci krajů. Stát podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí na navýšení platů přispět tím, že se budou valorizovat platby za státní pojištěnce. O jejich navýšení bude vláda jednat v příštích dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař

Lékař | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je třeba zastavit odchod lékařů a sester z českých nemocnic.

„Je potřeba začít zvýšením platů v příštím roce, je nutné zvýšit tarifní platy u sester, u lékařů od ledna příštího roku o 10 procent. Stát na to musí přispět tím, že se musí valorizovat platby za státní pojištěnce, je potřeba dotáhnout do konce reformu vzdělávání lékařů a sester,“ uvedl.

Zvýšení platů by se podle premiéra měli dočkat zdravotníci ve všech nemocnicích, tedy ve státních i v krajských.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že v příštím roce stoupne výběr pojistného o devět miliard. „Ministerstvo financí je ochotno dát za státní pojištěnce dvě miliardy. Takže resort dostane navíc 11 miliard. Na desetiprocentní navýšení stačí šest miliard,“ řekl Babiš po schůzce.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD by podle něj měl hledat rezervy hlavně ve svém rozpočtu. „Je tam bohatě peněz na to, aby ty platy byly navýšeny,“ uvedl Babiš.

Doplnil, že vyzval Němečka, aby přesně uvedl, jak 11 miliard rozdělí. Také ho požádal, aby provedl analýzu situace v personálním zabezpečení nemocniční péče v jednotlivých krajích.

„Není možné situaci v českém zdravotnictví paušalizovat, že je všude stejná. Jiná je blízko Německa, jiná je na Moravě.“

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě před schůzkou na twitteru uvedl, že ministra Němečka (rovněž ČSSD) požádal o vypracování dlouhodobého plánu, který by měl personální situaci ve zdravotnictví vyřešit.

Ministerstvo chystá akční plán, v němž shrne, co ještě do konce volebního období chce stihnout. Němeček ho má předložit k připomínkám do půli května, aby ho vláda projednala do konce toto měsíce.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014) | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme