Platy zaměstnanců v kultuře se zvýší, učitelům se ale nevyrovnají

Zaměstnanci muzeí, knihoven a dalších organizací pod ministerstvem kultury dostanou přidáno. Šéf resortu Daniel Herman z KDU-ČSL se s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO dohodl, že kultura příští rok dostane o zhruba 750 milionů korun navíc oproti původnímu návrhu. Z toho 70 milionů půjde na platy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Národního muzea na bývalé budově Rádia Svobodná Evropa

Logo Národního muzea na bývalé budově Rádia Svobodná Evropa | Foto: Tomáš Adamec

„V průměru jsou platy v příspěvkových organizacích velmi nízké, zhruba 21 tisíc korun. Platová stabilizace v resortu byla proto absolutní prioritou. Těch 70 milionů je výrazné navýšení, tím pádem se zvýšení platů v organizacích resortu ministerstva kultury může počítat kolem sedmi procent,“ vysvětluje ministr kultury Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platy zaměstnanců v kultuře se zvýší o zhruba sedm procent. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Maropustová

O kolik korun se jednotlivým zaměstnancům platy nakonec zvýší rozhodnou podle něj jejich nadřízení:

„Je to kompetence jednotlivých ředitelů, aby peníze přerozdělovali svým zaměstnancům. Co se týká celkově resortu, tak je to plus minus 6500 lidí. “

Kurátor muzejních sbírek, vysokoškolák s dlouhou praxí a vysokou odborností nebere na konci své kariéry více než 20 tisíc korun měsíčně. Nástupní plat je ještě o zhruba šest tisíc nižší.

Kurátoři tak nedosáhnou ani na peníze, které berou například učitelé.

Daniel Herman ministr kultury | Foto: Filip Jandourek

Sedmiprocentní zvýšení platů v organizacích ministerstva kultury tedy podle ředitele Husitského muzea v Táboře Jakuba Smrčky potěší, ale situaci nevyřeší.

„Z dlouhodobého hlediska by bylo systémově vhodné uvažovat třeba o vyrovnání platů v kultuře s platy ve školství, které jsou sice z dlouhodobého hlediska také stále považovány za nedostatečné, ale ve skutečnosti jsou mnohem vyšší než platy v kultuře,“ dodává Smrčka.

Podle ministra financí Andreje Babiše poputuje z rozpočtového balíčku také 200 milionů korun na památky, 300 milionů na filmové pobídky a zhruba 180 milionů na podporu českého filmu, tedy do státního fondu kinematografie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo kultury dostane oproti původnímu návrhu více peněz. Téma přiblížila ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková

Vláda se zavázala, že na kulturu půjde do budoucna jedno procento státního rozpočtu. Zatím je to necelých 0,6 procenta.

Ministerstvo financí ale nevylučuje, že na kulturu půjde ještě víc peněz. Vyjednávání o definitivní podobě rozpočtu totiž ještě nekončí.

„Uvidíme. My vyjednáváme o rozpočtu v porovnání s minulým rokem vlastně velice brzo, takže ty kapitoly ještě nejsou rozepsané. Budeme pokračovat v polovině srpna," řekl Babiš v České televizi.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme