Po 109 letech vědci odkryjí hrob alchymisty Tychona Brahe

Archeologové z Dánska a z Česka dopoledne odkryjí hrob astronoma Tychona Brahe. Chtěji prozkoumat jeho ostatky a pomocí nejmodernějších metod zjistit, jak alchymista císaře Rudolfa II. přesně zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tycho Brahe

Tycho Brahe | Foto: public domain

Dánští archeologové vyzvednou cínovou rakev, do které byly ostatky uloženy při prvním a zatím posledním odkrytí roku 1901. Pak ji převezou do laboratoří Národního muzea, kde odeberou vzorky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dragoun.mp3

Budou zkoumat hlavně dvě verze, jestli byl Tycho Brahe otráven arsenem, nebo jeho smrt zavinily ledvinové kameny.

Čeští odborníci zase chtějí hrobku zdokumentovat, stejně jako ostatky Tychonovy manželky, která byla v týnském chrámu také pohřbena. Ostatky pak vrátí zpět do hrobu tento pátek.

„Cínovou rakev, která pochází z roku 1901, bude třeba otevřít, vyjmout ostatky, zdokumentovat je, naskenovat a odebrat z nich vzorky, které potom budou sloužit k analýzám. Budou probíhat duplicitně v Čechách, v Dánsku a Švédsku. Měly pak odpovědět na některé nejasnosti, které kolem této smrti jsou,“ vysvětlil Zdeněk Dragoun z Archeologického oddělení Národního památkového ústavu v Praze.

Dánové mají už od 90. let vzorky vlasů a vousů slavného astronoma, které byly z hrobu odebrány počátkem 20. století. A zjistili z nich vysokou koncentraci rtuti.

Přehrát

00:00 / 00:00

RČ 15.11. střih SČ Brahe.mp3

„Jde o to, jestli rtuť je v ostatcích rovnoměrně rozprostřena, protože pak by se do těla mohla dostávat dlouhodobě, při nějakých vědeckých pokusech, kdy byla používána nebo je v určitém okamžiku prudce a skokově zvýšen obsah rtuti, což by nasvědčovalo mordu,“ říká Dragoun.

„My také budeme zjišťovat, jaký byl Tycho po fyzické stránce – jakými trpěl nemocemi nebo jak se stravoval. Dále můžeme směřovat naše poznání v oblasti pohřebního rituálu – jak se tito lidé pohřbívali a jak vypadaly jednotlivé detaily,“ říká archeolog Jaroslav Podliska z pražské pobočky Národního památkového ústavu.

Otvírání hrobů není podle Zdeňka Dragouna oblíbenou činností archeologů, i když to tak může vypadat. Ale tento případ je výjimečný. Tycho Brahe je v Dánsku velmi populární a otázka jeho smrti je pro Dány stejně tak zajímavá.

Milan Kopp, Michaela Vetešková, Martina Mašková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme