'Počasí příjemné a lidé taky'. Egypťany lákají do Česka památky i sníh a z protestů si moc nedělají

Tisíce egyptských turistů navštíví ročně Českou republiku. Na rozdíl od lidí z bohatých arabských zemí není jejich cílem zpravidla lázeňská péče, ale návštěva památek. A zájem o zájezdy do Prahy u egyptských cestovních kanceláří roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční panorama Hradčan je uchvacující. Stejně tak však okouzlují i méně známé zajímavosti, které Pražský hrad ukrývá

Noční panorama Hradčan je uchvacující. Stejně tak však okouzlují i méně známé zajímavosti, které Pražský hrad ukrývá | Foto: licence GNU Free Documentation License, Karneyli

„Poprvé v životě jsem jedl vepřové a kachnu se zelím. A to vaše pivo, to je teda pohádka,“ říká Vahíd Saíd.

Vahíd je shodou okolností křesťan, takže si českou kuchyni mohl vychutnat plnými doušky. Návštěvy Prahy však podle něj nelitovali ani účastníci zájezdu muslimského vyznání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co láká Egyptské turisty na České republice, natáčel v Káhiře zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Hotel, ve kterém jsme bydleli, vlastní nebo řídí Egypťan. Hodně to celou cestu usnadnilo,“ poznamenává Vahíd.

Pro Egypťany je kontakt s krajany důležitý. Zvláště pro ty ze spíše lidovějšího prostředí, jako je právě třeba Vahíd. Muž, který má v káhirské čtvrti Heliopolis se svými dvěma bratry prodejnu ryb, cizí jazyky neovládá a do zahraničí moc necestuje.

„Pro mě to byla první cesta do Evropy. A opravdu moc se mi tam líbilo. Počasí bylo příjemné a lidé také. Původně byla na programu Praha a Vídeň, nakonec jsme ale zůstali celých pět dní jenom v Praze,“ popisuje Vahíd.

Vahíd a Imád Saídovi mají v Káhiře rybárnu a nedávno se vrátili ze zájezdu do Prahy nadšení | Foto: Štěpán Macháček

Právě v době jejich návštěvy se v pražských ulicích konalo několik akcí odpůrců migrace a islámu. Egyptské turisty o nich organizátoři zájezdu raději informovali.

„Ten den nám říkali, abychom nechodili do centra města, protože jsou tam demonstrace proti Arabům a podobně. My jsme ale stejně šli a nic takového jsme neviděli. Podle mě jsme ani moc typicky arabsky nevypadali,“ líčí Vahíd.

„Jel bych znovu“

Vahíd cestoval do Prahy s bratrem Imádem, který právě na mobilu ukazuje fotky známých pražských panoramat.

„Staroměstský orloj, plavba po Vltavě, ten historický most přes řeku, to všechno bylo krásné. Byla pořádná zima, ale i to bylo zajímavé. Přemýšlím o tom, že bych jel znovu,“ říká Imád.

Že nejsou bratři Vahíd a Imád výjimkou, potvrzuje spolumajitel egyptské cestovní kanceláře Planet Tours Hání Júsif.

„Zájem Egypťanů o turistické cesty do České republiky začal tak před deseti lety. Česko se tu dostalo více do povědomí poté, co vstoupilo do Evropské unie. Tehdy ještě létala přímá linka z Káhiry do Prahy, díky tomu byly cesty atraktivnější,“ popisuje.

České aerolinie zrušily lety do Káhiry před více než pěti roky. Podle Háního by přímé spojení turistiku do České republiky ještě více zatraktivnilo, přesto je však Praha stále víc „in“.

„Každý rokem zájem přibývá. Dřív se všichni Egypťané chtěli podívat za historií do Francie nebo do Itálie. Teď se ale začínají zajímat také o střední a východní Evropu a Česká republika je rozhodně v popředí. Mnozí chtějí cestovat v zimě. Egypťané totiž chtějí poznat na vlastní kůži sníh,“ říká Hání Júsif.

Hání Júsif je spolumajitelem cestovní kanceláře, která Egypťanům zájezdy do České republiky nabízí | Foto: Štěpán Macháček

Demonstrace by se jim líbily

Že by se Egypťané v Praze setkali s problémy proto, že mluví arabsky, to se prý zatím nestalo a žádný z klientů si na nepřátelské chování lidí na ulicích nestěžoval.

„Egypťané si sami prošli obdobím neklidu a demonstrací, takže jsou na podobné akce zvyklí. Kdyby nějakou demonstraci v Praze viděli, určitě by se jim to naopak líbilo a všechno by si fotili. Řekli by si, no podívejme, nejsme v tom sami, tady mají demonstrace také,“ dodává Hání.

Podle něj nejsou protimuslimské a protiarabské akce v českých městech žádné drama. Egypťané se tedy turistiky do České republiky rozhodně nebojí. A naopak Čechy prý snad obavy z cest do Egypta brzy opustí.

Štěpán Macháček, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme