Počet českých pacientů testujících nové léky v klinických studiích klesá

Českým pacientům by se mohl zhoršit přístup k nejmodernějším lékům. Počet lidí, kteří během klinických studií zkouší nové přípravky, v posledních letech klesá a snižuje se i množství projektů na testování léků. Farmaceutické firmy totiž přesouvají vývoj do států, které jsou levnější a rychleji povolují studie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacient s léky

Pacient s léky | Foto: Tomáš Adamec

V Česku je do klinických studií zapojeno zhruba 26 tisíc pacientů, kteří testují nové léky. Jde hlavně o přípravky z oblasti kardiologie, endokrinologie, nebo neurologie.

Za poslední dva roky ale klesl počet pacientů zapojených do onkologických studií. Čím dál častěji totiž farmaceutické firmy vyvíjejí léky podle genetiky nemocných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klesající zapojení českých pacientů do klinických studií podle farmaceutů způsobuje i složitá administrativa, zjistlila Iveta Vávrová

„My toho člověka na léčbu otipujeme tím, že mu uděláme před tím genetické vyšetření a víme, že ta nová látka prostě bude fungovat,“ vysvětluje ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu ale upozorňuje, že takových léků bude k dispozici pro české pacienty čím dál míň, pokud stát i nemocnice nezjednoduší administrativu pro schvalování klinických studií.

„Třeba trvá půl roku, než dokážeme smlouvu uzavřít. S nemocnicí, laboratoří, s lékárnou a dalšími a dalšími subjekty. Což v mnoha evropských státech je tak, že uzavřete smlouvu s nemocnicí a tam už máte pokryty další parametry,“ říká Dvořáček.

Farmaceutický trh / průmysl - počet a struktura celkově zařazených pacientů do klinických studií | Foto: Český rozhlas Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Podle náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa z KDU-ČSL by odlivu klinických studií a tím i výhod, které můžou čerpat pacienti, měla zamezit nová evropská pravidla.

„Evropa na to reagovala tím, že vydala směrnici, kterou teď transponujeme do našeho právního systému, abychom byli více konkurenceschopní a abychom nedávali takový prostor jiným světadílům.“

Farmaceutické firmy v loni v Česku investovaly do vývoje a výzkumu nových léků přes 1,7 miliardy korun.

Farmaceutický trh / průmysl - počet klinických studií prováděných | Foto: Český rozhlas Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Farmaceutický trh / průmysl - počet zapojených výzkumných týmů | Foto: Český rozhlas Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Farmaceutický trh / průmysl | Foto: Český rozhlas Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme