Počet kandidátů na post náčelníka generálního štábu se zúžil na tři

Šanci získat post náčelníka generálního štábu mají po dnešním jednání prezidenta Miloše Zemana s končícím armádním šéfem Petrem Pavlem už jen tři kandidáti. Pavel koncem června příštího roku nastoupí do funkce předsedy Vojenského výboru NATO v Bruselu. Jeho nástupce by ale měl být jmenován o měsíc dříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se sešel s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem

Prezident Miloš Zeman se sešel s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem | Zdroj: ČTK

Původně bylo ve hře šest jmen, dnes generál Pavel přišel za prezidentem Zemanem se třemi kandidáty. Stejná jména předtím představil ministru obrany Martinu Stropnickému z hnutí ANO. Jasného favorita ale zatím nemají.

„Zatím nejsme v situaci, abychom mohli říct jedno konkrétní jméno. Nejdříve musí přijít ministr obrany s návrhem do vlády. Ta to musí projednat, schválit a následně přednést prezidentovi. Určitě by nebylo vhodné, abychom se bavili o jakémkoli konkrétním jménu, než ho přinese ministr obrany do vlády,“ konstatoval Petr Pavel.

Předpokládá, že jméno jeho nástupce by mělo být známé do konce roku. Ministr obrany může také vládě a prezidentovi navrhnout kandidáty podle svého uvážení, generál Pavel ale o žádných dalších neví.

„Myslím, že okruh lidí budeme respektovat všichni. Pan prezident souhlasil, že by si se všemi třemi promluvil. Zároveň v té době proběhne konzultace prezidenta s ministrem obrany. Předání funkce náčelníka generálního štábu bychom zrealizovali ke konci května,“ přiblížil Pavel.

Prezident Zeman a generál Pavel spolu dnes mluvili také o využití bezpilotních dronů a možném nasazení českých vojáků v misi OSN na Golanských výšinách.

„Situace je tam nyní komplikovaná nejen bezpečnostně. Nejpozději do tří týdnů by měla OSN dát na vědomí, jakým způsobem a jestli vůbec bude mise pokračovat. Zároveň s tím poběží jednání našich diplomatů v OSN o našem možném příspěvku,“ dodal Pavel.

Letos už ale armáda podle něj vojáky na tuto misi vyslat nestihne. O nasazování českých vojáků do zahraničních misí na příští dva roky by měla vláda podle Pavla rozhodovat na konci října.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme