Počet odhalených padělků léků neustále roste. Nejčastěji pocházejí z Indie a Číny

Celní správa letos odhalila tisíce padělaných léků za více než dva miliony korun. Do Česka se dovážejí nejčastěji z Indie nebo z Číny. Některé přípravky ale můžou být i zdraví nebezpečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky, pilulky, antikoncepce (ilustrační foto)

Léky, pilulky, antikoncepce (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Počet padělaných léčiv zachycených v Evropské unii každoročně narůstá. Nejvíce se padělají přípravky na hubnutí nebo na podporu erekce. Roste ale také počet případů nelegálního dovozu přípravků na růst svalové hmoty nebo i antibiotik.

Jen od roku 2005 až do roku 2010 se počet zadržených padělků dokonce zdvojnásobil. Celkově bylo zadrženo 30 milionů balení. A Česko není výjimkou.

„Loni padělků léků zajistili celníci při dovozu zboží přes tři tisíce. Pro letošní rok do konce prázdnin je to číslo stejné. Dá se tedy předpokládat, že ještě stoupne,“ dodává mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Přes internet smějí léky prodávat jen registrované lékárny

Lidé mohou nejčastěji na padělky léků narazit na internetu. Jen na českých webových stránkách se objevují desítky inzerátů na prodej léčiv, a to i těch výhradně na lékařský předpis. Přes internet ale můžou léky prodávat jen registrované kamenné lékárny.

„A to pouze registrované léčivé přípravky a volně prodejné léčivé přípravky,“ připomíná mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

„To znamená, že jakákoli jiná nabídka léků prostřednictvím internetu je nelegální. Nikdo neví, za jakých podmínek byl lék skladován, jak s ním bylo konkrétně zacházeno. Pro pacienta to není bezpečné a je to porušení zákona.“

Lidé přitom na takové obchody přistupují stále častěji, a to i přes vážná rizika. Padělky totiž můžou být zdraví nebezpečné. Často se do nich přidávají různé příměsi. Například barviva, rozpouštědla nebo i těžké kovy.

Za nelegální byznys s léky přitom hrozí pokuta do výše 20 milionů korun.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme