Počet smrtelných nehod na přechodech roste. Většinou je zaviní řidiči, podíl ale mají i chodci

Na přechodech pro chodce přibývá smrtelných nehod. Loni tam podle policejních statistik zemřelo 131 chodců, to je v porovnání s rokem předtím o 19 víc. Nejčastější příčinou fatálních nehod zaviněných řidiči byla nepřiměřená rychlost jízdy. K neštěstí ale často přispívají svým chováním i samotní chodci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod přes Proseckou ulici v Praze

Přechod přes Proseckou ulici v Praze | Foto: Filip Jandourek

Loni zahynulo na přechodech pro chodce vinou řidiče 21 lidí. To je ve srovnání s rokem předchozím o sedm víc.

Nejrizikovější jsou z pohledu chodců přechody přes dvou až tříproudové silnice. Jeden takový je i v pražské Prosecké ulici, kde před dvěma lety zahynul 10letý chlapec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smrtelných nehod na přechodech pro chodce přibývá, většinou je zaviní řidiči, ale také samotní chodci mají na smutných statistikách podíl

Nehodu tam připomíná malý pomníček s několika svíčkami a hračkami. „Auta tady pořád jezdí rychle. Je to o strach,“ říká mladá žena, která si vzpomíná na tragickou událost z roku 2014.

Tragické nehody na přechodech pro chodce podle policejních statistik ve valné většině zaviní řidiči. K neštěstí ale často přispívají svým chováním i samotní chodci.

„Na přechodu pro chodce neplatí absolutní přednost. Jedna věc je, že chodec nesmí vstoupit do vozovky před přijíždějící vozidlo, protože samozřejmě ten řidič nedokáže na poslední chvíli zabrzdit auto," vysvětluje šéf BESIPu Martin Farář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smrtelných nehod na přechodech pro chodce přibývá. O tématu mluvil ve vysílání Radiožurnálu šéf BESIPu Martin Farář

„Na druhou stranu řidič zase musí před příjezdem k přechodu pro chodce dávat pozor, aby neohrozil a neomezil chodce, který se zjevně chystá přejít na druhou stranu,“ dodává.

Nejtragičtější byl rok 1996. Tehdy na přechodech pro chodce zemřelo 63 lidí.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme