Podařilo se zlepšit čerpání dotací, bilancuje Jourová a loučí se s úřadem

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na post eurokomisařky Věra Jourová z hnutí ANO k dnešku podala demisi a loučila se se svým úřadem. Nahradit by ji měla Karla Šlechtová. Obě dámy se však zatím nesetkaly. Do jmenování nové ministryně úřad povede jeho první náměstkyně Klára Dostálová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na post eurokomisařky Věra Jourová z hnutí ANO se dnes loučila se svým úřadem

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na post eurokomisařky Věra Jourová z hnutí ANO se dnes loučila se svým úřadem | Zdroj: ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj má velice rozsáhlou agendu, od koordinace čerpání evropských peněz, regionální rozvoj, územní a bytovou politiku až po pohřebnictví.

Přesto ale za nejdůležitější považuje Věra Jourová to, že se podařilo stáhnout schodek v čerpání dotací z Bruselu o tři miliardy korun a vyhlásit a v rekordním čase zpracovat nové výzvy za 48 miliard korun.

„Myslím si, že se nám podařilo přijít s kvalitními návrhy na novelu zákona o veřejných zakázkách. I návrh na zjednodušení stavebního řízení je něčím, po čem se velmi volá. Co může zásadním způsobem pomoci investicím v České republice,“ uvedla Věra Jourová.

S evropskými penězi samozřejmě souvisí uzavření smlouvy o partnerství mezi Evropskou unií a Českou republikou o čerpání dotací pro období 2014 až 2020.

Své nástupkyni chce pomáhat

Do vedení resortu se chystá dosavadní ředitelka Odboru evropských fondů při úřadu vlády Karla Šlechtová, kterou navrhuje lídr hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš. Navzdory doporučení odcházející šéfky ministerstva pro místní rozvoj, aby ji vystřídala náměstkyně Klára Dostálová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byla odcházející ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Situaci na ministerstvu zhodnotil komentátor ČRo Petr Hartman

Věra Jourová je podle svých slov z rozhodnutí svého stranického šéfa zklamaná: „Bavila jsem se s ním o tom, že ať rozhodne jakkoliv, je to jeho volba a já to budu respektovat. To, že jsem zklamaná, neznamená, že nefandím nové paní ministryni. Že nové paní ministryni nebudu pomáhat, bude-li o to stát.“

„Je výhodou, že je z oboru fondů a rozumí systému. Není to jednoduchá věc k pochopení. Záležet ale bude na tom, jak to uchopí. Ministr se totiž musí dostat o patro výš a vidět priority, sledovat podstatné věci a na technické věci se spolehnout na kolegy. Budu jí přát, aby se jí to podařilo,“ řekla Jourová.

Karla Šlechtová jde odpoledne na Pražský hrad. Podle informací z prezidentské kanceláře dnes ale ještě jmenována nebude.

Obě dámy se ještě neměly čas sejít, ale schůzku v nejbližší době plánují. Karla Šlechtová už řekla, že bude chtít, pokud bude jmenována, zachovat kontinuitu úřadu. A přesně totéž jí vzkazuje i Věra Jourová:

„Měla by dotáhnout věci, které jsou na ministerstvu rozdělané, ať jsou to zakázky, ať je to stavební legislativa, politika architektury, dotažení zásadní fáze politik územního rozvoje. A samozřejmě i fondy.“

Prezident Zeman se sejde s kandidátkou na ministryni pro místní rozvoj

Číst článek

Teď se Věra Jourová bude plně soustředit na vypracování písemných doplňujících odpovědí pro Evropský parlament, který by měl o jejím jmenování na post eurokomisařky rozhodnout v úterý.

Až po případném jmenování se chystá jednat o složení funkce místopředsedkyně hnutí ANO a poslaneckého mandátu.

Přijde změna systému?

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman se nedomnívá, že by se na ministerstvu pro místní rozvoj s nástupem nové ministryně něco zásadního změnilo: „Politici zúžili ministerstvo pro místní rozvoj na úřad pro čerpání evropských dotací. Na základě toho také vybrali kandidátku, která má nahradit Věru Jourovou.“

„Ministerstvo pro místní rozvoj je ale plnohodnotné ministerstvo, které se zabývá celou škálou věcí. Například má na starosti kvalitní legislativu týkající se veřejných zakázek. A veřejné zakázky jsou velký problém. O tom se prakticky nehovoří. Mluví se o čerpání peněz z evropských fondů, což je samozřejmě důležité, ale složitý systém vytvořili čeští politici. Není to na příkaz úředníků z Bruselu. Mělo by se více pracovat na tom, aby se systém změnil,“ dodává Hartman.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme